Vad är MIG-svetsning?

MIG (Metal Inert Gas) svetsning, även kallas ibland GMAW (gasmetallbågsvetsning) är en svetsmetod som ursprungligen utvecklades redan på 1940-talet för svetsning av aluminium och andra icke-järnmetaller. MIG-svetsning är en automatisk eller halvautomatisk process där en tråd ansluten till en källa för likström fungerar som en elektrod går två bitar av metall, eftersom det kontinuerligt passerar genom en svetspistol. En ström av en inert gas (ursprungligen Argon) är också leds genom svetspistol samtidigt som kabeln elektroden. Detta inert gas fungerar som en sköld, hålla luftburna föroreningar bort från svetszonen.

Den främsta fördelen med MIG-svetsning är att den tillåter metall som skall svetsas mycket snabbare än traditionell svetsning "pinne svetsning" tekniker. Detta gör den idealisk för svetsning mjukare metaller som aluminium. När MIG-svetsning först utvecklades, kostnaden för inert gas (t. ex. argon) gjorde processen för dyra för svetsning av stål. Men under årens lopp har MIG-svetsning processen utvecklats och delvis inerta gaser såsom koldioxid nu kan användas för att tillhandahålla skärmning funktion som gör MIG-svetsning kostnadseffektivt för svetsning av stål.

Förutom att ge möjlighet att svetsa icke-järnmetaller, har MIG-svetsning andra fördelar:
 • Tillverkar lång kontinuerlig svetsar mycket snabbare än tradition svetsmetoder.
 • Eftersom skyddsgasen skyddar svetsbågen producerar MIG-svetsning en ren svets med väldigt lite splatter.
 • mångsidighet MIG-svetsning innebär att den kan användas med en mängd olika metaller och legeringar.

Det primära nackdelar med MIG-svetsning är:
 • svetsutrustning är ganska komplicerat (MIG-svetsning kräver en källa till likström, elektrod en ständig källa och flödet av gas samt den ständigt rörliga tråd). Plus, elektroder finns i en mängd olika storlekar och är tillverkade av ett antal metall typer att matcha svetsning ansökan.
 • Svetsning Tekniken som används för MIG-svetsning skiljer sig från traditionell svetsning metoder, så det finns att lära kurva förknippas med MIG-svetsning och med för erfarna svetsare. Till exempel MIG svetsare behöva trycka på svetsning pöl ifrån dem och längs sömmen.
 • Nödvändighet för inert gas sköld innebär att MIG-svetsning kan inte användas på ett öppet fält där vinden skulle blåsa bort gasen sköld.

Eftersom det är utvecklingen i mitten av förra seklet har MIG-svetsning blivit vanligt i många tillverkningsprocesser. Till exempel MIG-svetsning används allmänt i bilindustrin på grund av dess förmåga att producera ren svetsarna och det faktum att det svetsar metaller snabbt.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.