Vad är Gecko band?

Gecko band är ett försök som utvecklats i 2003 med ett internationellt team av forskare från Storbritannien och Ryssland. Det är ett band yta täckt med nanoskopiska hår att maximera ytan. Gecko bandet ännu inte fulländat, men när det är, kan den tillåta människor att gå på väggar och tak som geckoödlor.

gecko är en imponerande skapelse. Det kan stödja hela sin tyngd på en horisontell vägg med bara en enda tå, vilket är mycket liten i förhållande till sin storlek. Det kan gå snabbare än en meter per sekund längs ett molekylärt slät yta såsom polerat glas. Hemligheten ligger i van der Waals-kraft, en intermolekylära kraft som uppstår när molekyler beter sig som små magneter som får dra mot varandra. För att utnyttja den väl kräver mycket yta, som gecko fötter har.

Gecko fötter täcks av små hår, som använder kapillärkraft samt van der Waals-kraft att hålla fast vid väggar. Varje hårstrå är ungefär 200 till 500 nanometer breda. Bara under det senaste decenniet eller så har det blivit möjligt för forskare att tillverka en konstgjord material som gecko band med hår av sådan liten storlek. Den självhäftande makt en centimeter av gecko fot är ca 10 Newton, liknande den för gecko bandet.

Gecko hår är gjorda av keratin, men forskarna använde fiber polyimid att skapa sin gecko bandet eftersom det är lättare att arbeta med på den skalan. Ursprungligen använde de en kiselskiva som substrat för hår i geckoödlan band, men det konstaterades att flexibla substrat kan bättre kompensera för ojämna ytor, vilket ökar friktionen makt många gånger om.

Ett problem med den konstgjorda geckoödlan bandet är att till skillnad från med äkta geckoödlor, löper ut den sticker makten efter ett par användningar. Detta beror polyimid inte hydrofoba som keratin, och atom-tunna filmer av fukt på ytor orsaka sitt hår för att så småningom bli blöt och kluster tillsammans. Keratin hårstrån på gecko fötter tillåta att djuret springa över fuktig jord och sedan omedelbart upp en plan yta såsom glas, mycket till stor förvåning för material forskare. Den gecko bandet Projektet ingår i ett större område som kallas biomimetik, där forskare och ingenjörer använder djur som inspiration för nya material och produkter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.