Hur Asfalt Made?

flesta av oss är bekanta med asfalt. Vi ser det som används på våra vägar, som täckmantel för joggingvägar och ofta materialet i valet för parkeringsplatser. Här är några fakta om hur asfalt görs, samt några exempel på olika typer av asfalt som används idag.

Medan vi hänvisar ofta till den väg som täcker vi känner som asfalt, den saken är att ämnet skulle vara mer korrekt kallas ett asfalt förening. Asfalt i sig är ett kolväte blandning som värms upp tills den har samma konsistens som tjära. Beroende på hur mycket värme, får asfalt ta en relativt fast form, eller bli konsekvensen av en tjock vätska. Med vissa syften, till exempel i vägbyggen, är halvfasta asfalt blandas med andra faktorer, såsom krossad sten, sand eller grus för att kompensera den förening som används för att ge skydd på landsvägar och stadsgator.

kolväten material som används för att skapa asfalt faktiskt kommer från avfall kvar efter tillverkning av bensin, fotogen och diesel. I huvudsak är asfalt en biprodukt av restmängd som är kvar efter det mer önskvärt delarna av råolja och petroleumprodukter har skördats. En av dessa biprodukter, bitumen, kallas ibland också asfalt olja.

Tillsammans med hämtades från petroleum och är en viktig bindande inslag i klädseln som används för vägar, har asfalt som används för att plåstret eller täcka en sliten vägbanan, t. ex. en stadsgata. Dessutom asfalt upphettas till en hög temperatur utgör grunden för skapandet av gjutasfalt och bältros, som har använts i åratal för att göra tak av hem säkrare och vattenavvisande. Uppvärmning av asfalt till rätt temperatur och sedan lägga i cement till blandningen gör också asfaltbetong.

Det finns vissa återvinningsprogram som nu använder asfalt tillsammans med gummi flis från gamla däck för att skapa material för trottoarer och väggar, på samma sätt som betong har använts i åratal. Det bindande förmåga asfalt är förmodligen den viktigaste aspekten av ämnet, tillsammans med det faktum att så snart det tillämpas, tar asfalt en lång tid att bära bort.

Intressant nog har ordet asfalt vissa grekiska ursprung, med en grov översättning av termen är att förhindra något från att falla ner eller kollapsa. Visst, förhindrar asphaltenes som använts för våra vägar kollapsen av bansystemet från daglig användning, samt att skydda taken på många strukturer från att kollapsa på grund av väderförhållanden. Asfalt fogtätning har använts förr i tiden att reparera läckor i båtar och fartyg, och medan användningen av asfalt bältros är på nedgång, är de fortfarande med taket över för många villaägare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.