Vad är titanlegering?

titanlegering är ett metalliskt material som består av titan blandas med andra metaller, vanligtvis små mängder av palladium, vanadin, aluminium och /eller tenn. Dessa metaller ger förbättrade egenskaper än rent titan, såsom korrosionsbeständighet, god svetsbarhet (fabricability), stabilitet och styrka vid höga temperaturer. Ren titan är mycket hårt, vilket kan göra det svårt att svetsa och form.

Det enda typisk applikation för ren titan är ortopediska och dentala implantat, medan den myriad andra tillämpningar av titan, inklusive flyg-teknik, hög temperatur motorer, medicinska och marina bearbetning, och atletisk utrustning används titan legering. Många legeringar av andra metaller innehåller också små mängder av titan, men de inte betraktas titanlegeringar såvida titan utgör majoriteten av ämnet.

Titan är ofta som ett under av metall för sin höga styrka och lätthet . Ungefär lika stark som stål och dubbelt så starkt som aluminium, titan 45% lättare än stål och endast 60% tyngre än aluminium. Det har också fördelen att icke-reaktivt med den mänskliga kroppen, vilket gör den idealisk för medicinska implantat t. ex. stift för att hålla ihop brutna ben. Har dock sin höga kostnad på högst dess användning.

Titan är relativt vanligt i jordskorpan, som utgör ca 0,57% (9: e vanligaste ämnet), men utdrag av den från sin malm-De mineralämnen rutil (TiO 2 ) kan Ilmenit (FeTiO 3 ) och Sphene (CaTiSiO 5 )-vara dyr, på grund av den höga värme som krävs ingång. Elemental titan var först isoleras i sin rena form år 1910, när Matthew A. Hunter uppvärmd TiCl 4 med natrium vid 800 ° C (1472 ° F).

Det finns 38 vanliga typer av titan legering, men den typiska blandningen är 90% titan, 6% aluminium och 4% vanadin. Denna blandning kallas för klass 5. Det finns titan betyg 1 till 38, med 38 är den senast uppfanns. Betygen inte anger styrka eller något, är de bara används för enkel referens, även om tidigare betyg var de första som vanligen produceras. Betyg 5 titan är även känd som Titanium 6Al-4V , som anses lämplig för militär användning. Denna kvalitet av titan legering är stabilt i applikationer upp till 400 ° C (752 ° F), med stereotypa ansökan i flygplan turbiner, som roterar mycket snabbt och blir väldigt varm.

Förutom att se utbredd användning i militära maskinvara kan titanlegering finns i vevstakar i high-end bilar som Porsche och Ferrari. Förekomsten av dessa metaller är en del av vad som kan göra dessa bilar så dyrt, men också pålitlig och kunna höga hastigheter. En liknande avancerade material som hittats i premiumprodukter är kolfiber.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.