Vad är termoplast?

en termoplast (ibland skrivs som termoplast) är en typ av plast tillverkad av polymer hartser som blir en homogeniserad vätska vid uppvärmning och hårt när kyls. När frysta dock en termoplastisk blir glas-liknande och är föremål för fraktur. Dessa egenskaper, som lånar materialet dess namn, är vändbara. Det är, kan man värmas, omformas, och fryst upprepade gånger. Denna kvalitet gör också termoplaster återvinningsbart.

Det finns massor av typer av termoplast, med varje typ varierande i kristallin organisation och densitet. Vissa typer som normalt produceras i dag är polyuretan, polypropylen, polykarbonat och akryl. Celluloid, som anses vara den första termoplast, gjort sitt utseende i mitten av 1800-talet och regerade i branschen för ca 100 år. Under sin höjdpunkt produktion, det användes som ett substitut för elfenben. Idag används den för att göra gitarr plockar.

Ibland är termoplaster förväxlas med härdplaster. Även om de kanske låter samma, ha de faktiskt mycket olika egenskaper. Även termoplaster kan smältas till flytande och kyls ned till en fast, härdplaster kemiskt försämras när de utsätts för värme. Ironiskt nog dock termoplast tenderar att vara mer hållbara när det tillåts att svalna än många termoplaster.

termoplaster skiljer sig också från elastomerer, även om vissa anses båda. Medan många termoplaster kan sträckas till en punkt, brukar de i regel till både motstånd, och stanna i form de sträcks till. Elastomerer, som namnet antyder, studsa tillbaka. Men tillägg av mjukgörare till smälta kan göra en mer smidig termoplast. I själva verket är detta vanligtvis fallet när en termoplastisk används för formsprutning av plast eller extrudering.

särskilda insatser av mjukgörare är att minska materialets glasningstemperatur (Tg) som är poängen det blir sprött när kyls och mjuka vid uppvärmning. Tg varierar med varje typ av termoplast och är betingade av kristallisering struktur. Kan dock Tg också justeras genom att införa en termoplast i en sampolymer, såsom polystyren. Fram till användning av mjukgörare, var några formgjutna termoplastiskt delar benägenhet att spricka vid kallt väder.

termoplaster har funnits en lång tid, men är en stor del av vardagen idag. Till exempel akrylnitril butadien styren (ABS) är en typ av termoplast används för att tillverka sportutrustning, leksaker (dvs. LEGO? Block) samt olika bildelar. Polykarbonat används för att göra CD (CD), dricka flaskor, mat behållare för lagring, och linser glasögon, bland annat. Polyeten är sannolikt den vanligaste termoplast och används för att göra schampo flaskor, plastpåsar livsmedelsbutiker och även kula västar bevis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.