Vad är frystorkning?

frystorkning är en process mer känt som frystorkning. Ordet kommer från grekiska och betyder "gjorde lösningsmedel som älskar". Frystorkning är ett sätt att torkning något som minimerar skadorna på dess interna struktur. Eftersom frystorkning är en relativt komplicerad och kostsam form av torkning, det är begränsat till de material som är känsliga för värme och har känsliga strukturer och betydande värde. En av de enda ämnen som inte kan bevaras effektivt genom frystorkning är däggdjursceller, som är alltför bräcklig.

Den metod som föredras bevaras i den biotekniska industrin, är frystorkning används regelbundet för att bevara vaccin, läkemedel och andra proteiner. Frystorkning används också för att bevara speciella livsmedel, vilket eliminerar behovet av kyla. Frystorkade maten är uppäten av bergsklättrare och astronauter. Frystorkning används av botanister att bevara blomma prover på obestämd tid. Eftersom processen för frystorkning tar bort det mesta av vattnet från provet, frystorkat material blivit mycket absorberande, och bara lägga till vatten kan återställa provet med något som liknar till dess ursprungliga tillstånd.

energi och kostnader för utrustning frystorkning är cirka 2-3 gånger högre än för andra torkningsmetoder. Torkningen är också längre, ca 24 timmar. För det första är temperaturen i provet sänks till nära fryspunkten. Då är provet in i en vakuumkammare. Ju mer energisk molekyler undan, sänka temperaturen ytterligare, samtidigt som den extremt låga trycket gör att vatten molekyler som kan dras ut ur urvalet. Bifogat i vakuumkammaren är en kondensor, som omvandlar de luftburna fukt i flytande och suger bort det.

Stor försiktighet iakttas under hela processen för att säkerställa att strukturen av provet är konstant. Till exempel skulle provet endast frysas genom vakuumdestillation snarare än att frysas under atmosfäriska trycket, men det skulle orsaka krympning i urvalet, skadar dess struktur irreversibelt.

Den primära mekanism som möjliggör frystorkning är sublimering, där isen direkt omvandlas till vattenånga, utan att passera mellanliggande steg i en vätska. Snarare än genom uppvärmning, görs detta genom att avlägsna trycket så att isen kokar utan att smälta. Resultatet är ett prov vars struktur är i stort sett bevaras, som kan förvaras i rumstemperatur och tryck.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.