Vad är ett vinkeljärn?

En vinkel järn är en platta spö som har vikts till en 90-graders vinkel längs dess längd, vilket resulterar i en L-formad. Vanligtvis två sidor av vinkeln är lika långa. Tyngre vinkel järn är ofta en strukturell beståndsdel i byggnader, broar och så vidare, medan lättare vinkel järn används för olika former av stöd. En justerbar säng ram, till exempel, är tillverkat av vinkel järn.

Järn och stål är de vanligaste material som används för att göra vinkel järn, speciellt när det kommer att användas i en strukturell ram. I dessa fall är den vinkel järn ofta kallas vinkel stål eller vinkel järn. Aluminium används när vikt eller rost är viktiga faktorer. Mässing vinkel järn används ibland i projekt, särskilt när vinkeln järn kommer att vara synlig i det färdiga verket och estetik är viktigt. Ibland vinkel järn säljs med ett pulver finish som påminner om färg.

Vinkel järn finns i flera standardstorlekar, vanligen uttryckt genom att namnge längden på ena sidan. Vi talar om fyra-tums (10. 16 cm) vinkel järn, till exempel. Vinkel järn med långsidorna är typiskt gjord av tjockare metall och har en tjockare "root", det område där böjen är belägen. Större vinkel järn kan stödja tyngre laster.

Spårskruvar eller genomborrat vinkel järn har hål vid normalt mellanrum längs båda sidor. Vanligtvis hålen är en tum (2,54 cm) ifrån varandra som mätt från mitten på varje hål. Hålen är ovala istället för runda för att tillåta olika stress i den färdiga produkten. Slitsade vinkel järn används ofta för stolpar i kommersiella hyllor, eftersom avsnitten är lätta att montera med skruvar och muttrar. Precut längder med bildade metallhyllor ofta förpackas och säljs som garage hyllor.

Vinkelparenteser kallas ibland vinkel järn. Dessa är också L-formade bitar av metall, men luckan går tvärs över det platta stav i stället för längs dess längd. Fästvinklar ofta skruvas fast i väggen och användas som stöd hyllor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.