Vad är en säkerhetslampa?

En säkerhetslampa är en lampa som är konstruerad för säker användning i områden där brandfarliga gaser och partiklar är närvarande. Denna enhet utvecklades ursprungligen för användning i gruvor, även om det kan användas i andra miljöer också. De tidigaste säkerhet lampor utnyttjas lågor, medan moderna lampor är oftast elektriska. Många exempel på antika säkerhet lampor kan ses på displayen i museer, inklusive i versioner designad av tidiga pionjärer inom detta område, till exempel Sir Humphry Davy.

Mining har alltid varit farligt arbete med ett antal utmaningar, ett av de främsta som ger tillräcklig belysning. Dim förhållanden i gruvor kan leda till ögonproblem för gruvarbetare, förutom att göra det svårt att arbeta, och i början av minor används olika verktyg för belysning. De flesta av dessa verktyg är inblandade öppen eld av något slag, eller delvis avskärmade flammor, som utgjorde en allvarlig säkerhetsrisk i en gruva, eftersom utsläpp av brandfarliga gaser runt en öppen eld kan orsaka en explosion. Därför. Behovet av en säkerhetslampa

säkerhetslampa inte är utformad för gnista en explosion när brännbara material finns närvarande. Värmen från lampan försiktigt ut och lågan i sig är avskärmad så att temperaturen inte kan stiga tillräckligt högt för gaser och partiklar av material som kol att tända. I fråga om en lampa som inte förlitar sig på en öppen låga, till exempel en elektrisk lampa, är de elektriska komponenterna avskärmade för att förhindra gnistor och värmen från lampan skingras så att den inte växer farligt varmt. Historiskt sett har säkerhet lampor hängde längs salar i gruvan, i dag är de flesta gruvor elektrifierade med egna säkerhetssystem belysning, och gruvarbetare skydds lampor på sina hjälmar.

En säkerhetslampa med en låga, men , inte bara som en källa för belysning. Den fungerar också som en form av larm, eftersom den typ av lågan förändringar som sammansättningen av gaser i den omgivande luften förändringar. Brist på syre skulle orsaka lågan att spotta ut, skicka en signal till gruvarbetarna för att komma ut innan de kvävs. Brandfarliga gaser kan orsaka lågan att växa eller ändra färg, vilket tyder på att en farlig situation har uppstått och gruvan skall evakueras till dess de gaser som säkert kan luftas.

Idag gruvarbetare lita på kedjor av sensorer för att varna dem när gasblandning under jord blir farlig, snarare än på en säkerhetslampa. Dessa sensorer ljud hörbara larm Förutom att skapa ett visuellt larm, vilket gör det lätt för gruvarbetare att svara. Säkerheten lyktor som bars av gruvarbetare används som en källa till belysning ensam, med avskärmad elektriska komponenter som säkerställer att en gnista kan inte öppnas för att antända gaser i gruvan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.