Vad är en nivåvakt?

En vippan, också vanligen kallad en flottör, är en anordning som känner av nivån på en vätska i en vattentank. Vippan är en speciell typ av tryckvakt, som kan sensing tryck med ett plaströr. I en BYKKAR till exempel kör plaströret från vippan inom styrning och fortsätter ner på utsidan av badkaret botten.

plastslang i en nivåvakt är fylld med luft. I exemplet med badkar, träffar vattnet insidan av badkar och en del av den kommer in plaströret i nivåvakt. Vattnet i plaströret klättrar sedan och lägger tryck på luften. I sin tur orsakar detta lufttrycket öka. I slutändan når lufttrycket en punkt där det utlöser vippan.

En nivåvakt är vanligtvis tillgänglig i både små och stora storlekar. Dessutom kan nivåvakter allt från enkla till mycket komplicerade konstruktioner. Den enklaste formen av vippan innebär ett kvicksilver switch placerad i en ledad flyta. En mer komplicerad modell använder komplexa sensorer.

I allmänhet är en nivåvakt justerbar. Det är också möjligt att köpa en två-stegs nivåvakt. Denna typ av nivåvakt kan vara ganska praktiskt eftersom det kan förhindra översvämningar.

Med en två-stegs vippan stiger vätska inom ett objekt upp till tröskelvärdet på den första etappen. Efter en pump är aktiverad, kommer vätskan fortsätta att öka om pumpen är blockerad eller om den inte fungerar korrekt. I detta fall går den andra etappen av två steg vippan i kraft. I detta skede kommer vippan stänga av pumpen, satte igång ett larm eller både och.

En nivåvakt kan också vara mångsidig nog till upptäcka våta och torra förhållanden. Dessutom kan man upptäcka flytande till flytande gränssnitt och kan avgöra om ett ämne är skum, luft eller vätska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.