Vad är en huggmejseln?

En kall mejsel är ett verktyg som kan skära genom kall metall; liknande smed verktyg vanligtvis används först efter att metallen har uppvärmd. Ibland är de felaktigt kallas "kol stämjärn. " Kalla mejslar är starka och tunga eftersom de är vanligen tillverkade av härdat stål, som är tillräckligt svårt att bita genom de flesta andra metaller.

Några kalla mejslar är gjorda av koppar i syfte att säkerställa att de inte kan alstra gnistor . I de flesta fall är dock den kalla mejsel är smidda av stål och sedan låga humör tills dess huvud tar på en hård, brynt utseende. Detta ger ungefär samma kapförmåga som en metall såg eller skärmaskin.

I de flesta fall en kall mejsel kommer inte att vara rätt val om en raffinerad yta önskas. De är avsedda att utföra många av de funktioner som skärmaskiner men är normalt mindre noggranna och svårare att använda. En kall mejsel kan komma till hands om en skärmaskin är inte tillgänglig eller ur drift eller under särskilda omständigheter när maskinen inte kan göra jobbet ordentligt.

Till skillnad från ett snickeri stämjärn, en kall mejsel tenderar att vara mörkare och kanske inte har ett handtag. Tekniskt finns det fyra huvudtyper av huggmejseln: de som är utrustade med en diamant-formade punkt för att göra skarpa nedskärningar eller hål stansning, de som har en cross-cut huvudet för att göra tider eller spår, de som har en rundad blad för att göra fördjupningar, och de som har en platt, bred skärhuvud. Den vanligaste huggmejseln är platt mejsel.

Den platta huggmejseln kan användas som ett substitut för en murad mejsel vid behov, på grund av sin tunga axeln och vassa blad. Det är möjligt att dela tegel och sten nästan lika lätt som metall. Kall mejslar gör inte särskilt exakt nedskärningar, så de lämpar sig bäst för arbeten där en grov egg är godtagbar. Av denna anledning är de ofta för att dela stora plåtar i bitar eller nagga överskott. Svaga eller formade metallföremål, såsom rör, i allmänhet inte bra kandidater för huggmejseln kapning.

Dessa mejslar finns i en mängd olika storlekar. Vissa är små, avsedda att användas för ömtåliga arbete, medan andra är extremt stora, tunga mejslar som måste slås med en stor slägga eller klubba. Operatören ska hålla mejsel vinkelrätt mot metallytan han eller hon vill dela.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.