Vad är en geringslikare?

En geringslikaren är en woodworking tillbehör som används tillsammans med andra verktyg, bland annat en bandsåg, en router bord och en stationär slipmaskin. Det hjälper sågar att utföra vinklade nedskärningar, och det hjälper till att stabilisera trä. En geringslikaren också kan vara användbart för att bestämma vinkeln på en klippa.

Vanligtvis en geringslikaren består av en utdragen metall huvud bifogas en metall bar. Det verkar nästan vara en mycket stor skiftnyckel, med en övre och nedre grepp. Den översta, eller metall huvud, kan sänkas för att hålla trä på plats. Veden är fastspänd mellan metall huvud och metall baren.

metall baren på geringslikaren vilar i mitra spåren inbyggd i bordet sågar ytan. Dessa spår löper parallellt med klingan, och geringslikaren håller veden på plats eftersom det trä som rör sig genom ett snurrande klinga. Det fungerar i huvudsak som en vice, hålla trä stabil och även när det är styckat. Geringslikarens skall passa väl i spåren på bordet så att den inte halkar när trä skärs.

En geringslikaren också kan användas för att över såga i trä i en särskild vinkel. Mitra mätare brukar nollställas på en 90 graders vinkel mot bladet. Även om detta är brukligt, mitra mätare tillåta att trä som skall klippa i alla vinklar mellan 30 och 90 grader. Dessa vinklade nedskärningar som gjorts med hjälp av en geringslikaren, kallas geringssågning.

Tabell sågar kan även ge en geringslikaren som är inbyggd, i motsats till en geringslikaren som passar in i spåren. En inbyggd geringslikaren ger ytterligare stabilitet som inte alltid är närvarande med en geringslikaren fäst genom att passa in det i spåren. På grund av ökad stabilitet, en inbyggd geringslikaren möjliggör reva nedskärningar så länge som 30 inches (76,2 cm) och cirka 7 inches (17,78 cm) i diameter.

geringslikare mätare finns i ett brett utbud av modeller. Typer varierar från mycket komplicerat att de som är enkla och avsedda att skruvas eller spännas fast på. Fördelen med den mer komplexa modeller ligger i deras långa strängsprutad staket, stigande stannar vinkel och hur enkelt och snabbt som de gör ett snitt. För träarbetare med ett öga på precision och detaljer är de i allmänhet ett ovärderligt verktyg som inte enkelt kan kastas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.