Vad är en OSB panel?

orienterad panel strand board ", eller OSB för kort, är ett trä som består av delar eller flingor av trä som har komprimerats och limmats ihop till en stark trä skiva eller panel. Veden används för att skapa OSB-spånskivor typiskt kommer från snabbväxande arter av träd som gula tall och bambu. Även känd som "waferboard", dessa paneler används allmänt inom byggindustrin, särskilt för mantlar, subflooring och takläggning. OSB paneler finns i olika storlekar och tjocklekar, inklusive 4 meter x 8 meter x 0. 5 inches (cirka 1,2 meter x 2,4 meter x 1,3 cm).

OSB paneler tillverkas genom att komprimera lager av delar av trä som är bundna tillsammans med vax och lim kåda. Delarna i sig är små och är skiktade i en genomkorsas sätt. Tjockleken på en OSB panel varierar, även om de är typiskt omkring 0,5 till 0,75 inches (cirka 1,3 till 1,9 cm) tjocka.

kompression av trä delarna uppnås normalt med hjälp av en termisk press. Under processen av kompression, är de trådar som binds samman med hjälp av vattentät och olja-bevis harts, värme och tryck. Denna process hjälper till att undvika inre luckor eller utrymmen som i sin tur bidrar till en stel, stark och vattenavvisande produkt.

Den här komprimeringen resulterar i stora OSB mattor som sedan skärs i enskilda paneler och förpackas för marknadsföring. Borat-modifierat trä som används i OSB skivor hjälper till att skydda panelerna från termiter, mögel och svamp. Dessutom hartser som används i OSB panelen avger mycket låga nivåer av formaldehyd.

Till lekman, kan en OSB panel ser ungefär som plywood eller spånskiva. I själva verket är de tre produkter som används för många av samma ändamål. Det finns några viktiga skillnader. OSB är billigare än plywood eftersom det kan tillverkas av små bitar av trä, snarare än stora skivor av trä som plywood är gjord av. Detta innebär att OSB kan skördas från yngre, mer snabbväxande träd än plywood. Både spånskivor och plywood har jämnare finish än OSB och därför är bättre lämpade för användning som kräver en slät yta.

Nyare OSB paneler är motståndskraftiga mot varp-och svullnad. Isocyanat hartser som används vid bildandet av dessa paneler hjälpa binda trådar utan att behöva betydande kompression, som producerar lättare paneler. Tätningsmedel appliceras på kanterna på en OSB panel för att förhindra att vatten tränger in genom sidorna. Som ett resultat av OSB skivor har normalt lång livslängd med vissa tillverkare att ge garantier på upp till 50 år.

Det finns olika typer av OSB paneler. Några vanliga typer omfatta OSB sandwichpanel, OSB tenn /förzinkad takläggning, OSB fiber-cement ytterväggar, OSB balk och OSB golvpanelen. OSB undergolvet paneler har not och spont kanter för förregling dem medan subflooring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.