Vad är en Ion implantat?

Jonimplantation har tillämpningar inom flera olika branscher, främst i utformningen av halvledare. En jon implantat är en jon av ett visst element, placerat i dess omgivande material i syfte att ändra den elektriska eller egenskaper ytan av materialet. Vissa gemensamma faktorer som kan användas i jonimplantation är fosfor, arsenik, bor, och kväve.

vetenskap jonimplantation har varit känd sedan 1950-talet, men var inte allmänt använd till 1970-talet. En maskin som kallas en massa separator används för implantat joner i sin destination material, som kallas "substrat" för vetenskapliga ändamål. I en typisk installation är joner produceras vid en källa punkt och sedan snabbare mot en separation magnet, som effektivt koncentrat och syftar joner mot sin destination. De joner består av atomer eller molekyler med ett antal elektroner som är högre eller lägre än vanligt, vilket gör dem mer kemiskt aktiva.

När de nådde substratet, dessa joner krockar med atomer och molekyler innan de kom till ett stopp . Sådana kollisioner kan omfatta kärnan i den atom eller en elektron. De skador som orsakats av dessa kollisioner förändringar de elektriska egenskaperna för substratet. I många fall påverkas ion implantatet substratet förmåga att leda elektricitet.

En teknik som kallas dopning är det primära syftet för att använda en jon implantat. Detta görs vanligtvis vid tillverkning av integrerade kretsar, ja, moderna kretsar som de i datorer kunde inte göras med ut jonimplantation. Doping är i grunden ett annat namn för jonimplantation som särskilt gäller krets tillverkning.

Dopning kräver att joner kan framställas av en mycket ren gas, vilket ibland kan vara farliga. På grund av detta, det finns många säkerhetsbestämmelser protokoll som styr processen för dopning kiselskivor. Partiklar av gasen accelereras och styrs mot kisel substratet ett automatiserade massa avgränsare. Automatisering minskar säkerhetsfrågor, och flera kretsar per minut kan vara dopade på detta sätt.

Jonimplantation kan också användas för att göra stål verktyg. Syftet med en jon implantat i detta fall är att ändra ytegenskaper av stål, och göra den mer motståndskraftig mot sprickor. Denna förändring orsakas av en liten försänkning av ytan på grund av implantation. De kemiska förändringar som åstadkommits genom jon implantatet kan också motverka korrosion. Samma teknik används för att ingenjör proteser såsom konstgjorda leder, vilket ger dem liknande egenskaper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.