Vad är en Grain torktumlare?

säd torktumlare, som namnet antyder, är en maskin som tillverkats enbart för att torka säd. I USA är detta vanligen används för två viktigaste grödor: majs och sojabönor. Säden torken är en dyr utrustning och inte en många jordbrukare har. Snarare kan de anlita en lantbrukskooperationen eller hyr en i vissa situationer.

De flesta bönder försöker undvika att använda en säd torktumlare, eller åtminstone försöka använda det väldigt lite, när så är möjligt. Detta beror på det tillsatta bekostnad de ytterligare steg kommer att innebära. Det är därför jordbrukare kommer att lämna odlingar ute i fält så länge de möjligen vågar i höst. De döda växterna kommer naturligtvis att torka ut majs och bönor. Måste dock skörd göras innan växterna börjar tappa värdefulla grödan.

Däremot kan en säd torktumlare också vara ett värdefullt verktyg för storskalig jordbruksverksamhet. Detta eftersom den möjliggör tidigare skörd av åtminstone en del av skörden. Utan framsteg inom säd torktumlare teknik, att långvarig skörd säsong, kan skapas genom att starta tidigare, inte varit möjligt. På lång sikt kan detta vara en ekonomisk fördel för jordbruksföretag.

En säd torktumlare är nödvändigt bara för att vattenhalten inneboende i både majs och sojabönor i de flesta fall. Dessa grödor, om det inte förvandlas till torr spannmål, skulle röta eller mögel. Hursomhelst, effekterna för både människor och djur som har ätit sådan spannmål kan vara mycket negativt, till och med vara dödlig. Därför använder ett korn torktumlare blir en fråga om livsmedelssäkerhet.

Grödan är laddad i säden torken vanligtvis med hjälp av ett korn skruv. Väl inne i torken är det utsätts för en hög grad av vindkraft som produceras av fläktar och värme, producerad av kraftfulla värmare. Temperaturen i en aktiverad torken kan närma sig kokpunkten. Ju mer luft och värme som passerar genom torken, desto snabbare säden kommer att torkas. Därefter kan säden lagras i ett korn bin eller sädessilo tills för vidare transport.

I vissa fall kan spannmål vara tillräckligt torrt för att transportera utan att behöva ett korn torktumlare för att ytterligare torka ut det. I andra fall kan vattenhalten vara så låga att helt enkelt låta den sitta och lufttorka för en viss tid kommer att vara tillräcklig för att göra den torr spannmål. I slutändan beror användningen av ett torrare mycket på omständigheterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.