Vad är en Dado Blade?

En Dado är en rektangulär kanal skuren i en styrelse för att ta emot i slutet av en annan. Träindustriarbetarefederationen använder olika metoder för att uppnå denna typ av huggen, men ett gemensamt val är att använda en Dado blad. Den Dado bladet fäster vid ett bord för att såga ett spår i det material som djup och bredd som krävs för det gemensamma.

För en framgångsrik Dado gemensamt, är det viktigt att storleken på kanalen vara sådan att det material som sitter tätt i den. Sidor av Dado gemensamma kallas axlarna. De bästa lederna har raka och även axlar och en platt botten.

Medan Dado är ett gemensamt själv, kan bladet också skapa andra typer av leder. Lap fogar och skarvar rumpa är enkla varianter där en Dado blad kan användas. Med lite mer skicklighet och tålamod kan mer komplexa leder-såsom instickslås och tappar, och leder box-skapas också.

En typ av Dado bladet är en wobble stil blad. Bladet tänder skära från sida till sida i en gungande rörelse till bredden bestäms av en ringa inställning. Även denna typ av Dado blad vanligen är billigare, kan det innebära utmaningar för att göra en ren Dado snitt på mindre betydande bord sågar. På grund av karaktären av sin skärning, lämnar det oftast ner på Dado något konkav än platt, vilket är att föredra.

annat vanligt format som används är en flishugg eller staplas Dado blad. I denna typ, finns flera blad tillsammans med flisningsbladen placeras tillsammans med shims eller distanser mellan varje blad. Lägga till och ta bort antalet flisningsbladen justerar bredden på en Dado snitt. Nedskärningar som gjorts med denna typ av Dado bladet lämnar vanligen ner mer platta än skakar stil blad göra.

De flesta Dado sågblad kräver en initial installation och justering. Bredd och djup Dado behövs beräknas och bladen konfigureras på lämpligt sätt. Många olika tillverkare erbjuder stilar Dado blad, och finjustering av bladen kan variera mellan olika bord sågar.

träindustriarbetarefederationen ibland använder en router för att skapa en Dado snitt. Specialty bitar, exempelvis en plywood fräs, sätt in i routern för att skära en förutbestämd Dado. Dessa typer av nedskärningar kommer vanligtvis i särskilda storlekar och är mindre flexibel med bredden justering av Dado.

Naturligtvis fanns Dado nedskärningar innan det fanns elektriska handverktyg. Med denna metod kan axlar en Dado skall fastställas av en backsaw, som ibland kallas tappar såg, och sedan ett stämjärn bort material från kanalen. Vanligtvis är en bra mängd expertis som krävs för att använda denna metod för att göra genomgående korrekt Dado nedskärningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.