Vad är borstat stål?

borstat stål eller borstad metall hänvisar till en ytbehandling som har ett avsiktligt repad utseende. Små enkelriktade repor springa över metallytan orsakar metallens eftertanke att sträcka eller oskärpa i samma riktning, en effekt som kallas anisotropa eftertanke. Metalliskt skimmer i minskad utsträckning, men inte förlorat helt. Anisotrop material uppvisar olika fysikaliska egenskaper längs olika axlar.

Det är till exempel trä ett naturligt anisotropa material. Träfibrerna är en manifestation av den riktning, struktur eller mönster av fibrer som finns i trä och bidrar till dess distinkta utseende. Styrkan och hårdhet av trä beror på orientering som den mäts. Trä är starkare i fiberriktningen.

Motsatsen till anisotrop material isotropa material. Deras fysikaliska egenskaper beter sig på samma sätt i alla riktningar. De flesta metaller, t. ex. stål och aluminium, är isotropa material. När gnids in med en slipande material, tar metall på anisotropa egenskaper. Utseendet på borstat stål kan uppnås genom polering av metall med antingen fint sandpapper, slippapper, Scotch-Brite ® kuddar, Scotch-Brite ® hjul, flik hjul, till Cratex ® hjul eller syntetiska stålull, nämna några. Varje metod ger ett annorlunda utseende och bör experimenteras med innan de bestämmer sig en.

Patinas kan läggas för att ge metallen ett åldrat utseende, simulerar antiken. Patinas administreras genom att exponera den metall som klorid eller svavelföreningar.

Efter att ha blivit polerade bör metall rengöras för polering återstoden med sprit. Mineral sprit, ett destillat av petroleum, är en snabbverkande, luktfri vätska som tar bort oljerester och förbereder metall för oljebaserade klar. Att lämna tumavtryck i detta skede rekommenderas inte.

För att fullborda den borstat stål ser ut, kan akryl uretan användas som beläggning. Denna tydliga beläggning fyller i den etsade spåren kvar av poleringen. Det lämnar ytan slät och även skyddar det från ytterligare slumpmässigt nötning som kan snedvrida eller matt den önskade effekten av anisotropa eftertanke. Klarlack, vax, eller satin är också tillåtna beläggningsmaterial.

Många konsumentprodukter är tillverkade av rostfritt stål, aluminium eller nickel. Dessa är också de metaller som vanligen används för att borsta. Som sådan är klar bordslampor, kök köksredskap och high-end elektronik kan ges borstad metall för att lägga till en touch av klass och förbättra sina dekorativa överklagande. I borstat stål finish av konsumtionsvaror brukar betonas i kataloger som säljer led och basuneras ut som ett uttryck för djärv, modern stil. Naturligtvis skönheten ligger sist i betraktarens öga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.