Vad är Greenwashing?

Greenwashing är en marknadsföringsteknik som ett företag felaktigt hävdar miljöansvar. När fler och fler konsumenter är oroade över hållbarhet och miljö, ett växande antal företag har ökat, som hävdar att göra dem mer miljövänliga metoder och reformera sina industrier. Även om detta kan säkert vara sant i vissa fall, många av de påståenden om miljövård som gjorts av företag som verkligen falsk, eller åtminstone extremt missvisande.

Begreppet är en kappsäck av "släta över", i det avseendet att den omfattar upp missgärningar, och "gröna", en gemensam term som används för att hänvisa till miljövänliga metoder. Den gröna rörelsen omfattar livsmedel källor, byggnad, energi och allt däremellan, och det innebär också en betydande källa till potentiella intäkter. Ett växande antal medborgare, särskilt i det första världskriget, är villiga att betala ett högre pris för "gröna" produkter. Förutom miljövänligt företag som verkligen försöker att utöva verksamheten etiskt, ett antal företag lansera omfattande greenwashing kampanjer beskriver alla de sätt som de är miljövänliga. För obetänksam konsumenterna kan glänsande greenwashing annonser antyder att företaget är välrenommerade och ansvarsfullt.

Många företag inom traditionellt miljömässigt kontroversiella branscher har lanserat greenwashing kampanjer. Många olje-och bilföretag, har till exempel glättat annonser i stora tidningar försöker pracka på sina miljöprogram. Andra företag använder vilseledande märkning på sina produkter, eller organisationer astroturf till stöd för sina påståenden av miljövänlig affärsverksamhet. Många greenwashing kampanjer är inget annat än en mycket vilseledande marknadsföring teknik. Detta gör det extra svårt för företag som faktiskt försöker att utöva verksamheten etiskt, eftersom det kan vara svårt för konsumenterna att skilja mellan greenwashing och sanningsenlig reklam.

Flera saker kan användas som ledtrådar för konsumenter att upptäcka en greenwashing kampanj. Det första du bör göra är att följa pengarna och spår papper av företaget. Konsumenterna bör söka donation register, till exempel att se vilken typ av organisationer som företaget donerar och tillhör. Detta kan också avslöja astroturfing organisationer och kan ge en mer fullständig bild av bolagets affärsetik. Konsumenterna bör också söka information som inte behandlas i greenwashing kampanj, t. ex. över föroreningar från bolagets fabriker.

En annan viktig ledtråd är konsistens. Många företag annonserar ett nytt miljövänligt program med pompa och ståt och sedan lugnt skurit ned anslagen. Konsumenterna kommer ihåg reklam försöker pracka på programmet, men inte kontrollera huruvida företaget följs upp. Dessutom bör konsumenterna se på praxis i bolaget utomlands, särskilt i nationer där miljölagar är slappa. Om företagen fordringar miljövänliga metoder är inte fallet utomlands är företaget antagligen greenwashing.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.