Vad är optiska beläggningar?

Optisk beläggning eller tunna filmer beläggning är en tillverkningsprocess där produkter som glas, speglar, dataskärmar och fiberoptiska delar är belagda med metaller. Optiska beläggningar ger produkter förmågan att reflektera ljus på olika sätt, till skillnad från obestruket produkter. Beläggningen är vanligtvis uppnås genom användning av maskiner som drivs av tekniker, som program eller övervaka de processer maskinen. Vissa maskiner utföra automatiserade processer som inte måste noga övervakas.

Det finns olika typer av krav på optiska beläggningar. I vissa fall, som i speglar, är den önskade effekten att producera en produkt med en hög grad av ljusreflektion. Genom att välja material med motsatt nivåer av refraktion och stapling dem, en ökning eftertanke i den färdiga produkten. För billig speglar, skulle en typisk optiskt beläggningsmaterial vara aluminiumbeläggning glaset. Dyrare beläggningar, som silver, vilket resulterar i dyrare speglar, är av högre kvalitet eftersom de avspeglar mer ljus.

När det gäller linser som används för mikroskop eller kameror är optiska beläggningar används för att bryter ljus, snarare än att återspegla det. Detta kallas dielektrisk beläggning, och dess användning är inte bara för konsumenter utan även för vetenskapliga enheter som teleskop och lasrar. Skikt av metaller som magnesium och fluor har deponerats på det objekt som kräver beläggning (kallas substrat), och nivåerna av antingen reflektion eller refraktion som kan titreras beroende på antalet och tjockleken på lager, processer den typ av material och beläggningar.

Ett av de mest produktiva företagen som används optiska beläggningar till stor nytta, var Kalifornien baserade optiska beläggningar Labs Incorporated, som blev en stor arbetsgivare på 1970-talet av den då relativt lilla staden Santa Rosa. De konstruerade sådana produkter som icke-reflekterande datorskärmar, fönster till rymdfärjan, och speglar för Chandra X-ray teleskop.

Bolagets ökade skicklighet och innovation intresserade de större företaget, JDS Uniphase, som senare köpte bolaget i slutet av 1990. Även detta drag tycktes förebåda en ännu större möjligheter för företaget att öka produktionen, slutade det i stället upp nedmonteringen i stort sett hela optiska beläggningar drift. Detta år lång nedgång i produktivitetstillväxten resulterade i förlust av arbetstillfällen på cirka 1000 personer.

Bolagets nederlag sammanföll med Telecom kraschen, eftersom mycket av arbetet på JDS Uniphase under denna tid var avsedd för fiberoptiska komponenterna. Sedan dess har mycket av optiska beläggningar arbetet flyttas utomlands. Det finns några företag i USA med små insatser ägnas åt beläggning ett fåtal särskilt angivna produkter. Men nystartade företag är föremål för en hög frekvens av misslyckande och många av de äldre maskiner säljs nu till främmande länder som Indien eller Kina. Man tror att tillverkningen i optiska beläggningar endast kommer att vara effektiva om nya utländska företag sysselsätter amerikanska konsulter för att åtgärda maskinerna när de har problem, eftersom denna teknik främst används och patenterad i USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.