Vad är gipsskiva?

gipsskiva, även känd som drywall eller väggplatta, är en typ av hölje som används för väggar och tak. Sedan mitten av 1940-talet har det varit det primära väggkonstruktion i de flesta hus. Vertikala trä bitar ram ett rum som ger stöd för ark av väggplatta. Dessa plattor är kopplade till utformningen av antingen skruvar eller spikar, och falsade ihop med en speciell drywall förening som lämnar en jämn och plan yta. Resultatet är en mur som är släta och lätta att avsluta.

Kärnan i väggplatta är mineralet gips eller vattenhaltigt kalciumsulfat. Det är den viktigaste ingrediensen i gips, samt en del av cement. Gips gruvor finns i hela världen och stora fyndigheter har påträffats i USA. Förutom denna naturliga form, en syntetisk form av gips produceras som en biprodukt av koleldade kraftverk.

Processen att gipsskivor börjar med mineraler som marken och i kombination med stärkelse för att hjälpa till med vidhäftningen. Beroende på vilken typ av väggplatta som görs, andra spår ingredienser kan läggas till denna punkt. Bara tillräckligt med vatten läggs för att skapa ett slam av rätt konsistens. Wet gips flytgödsel sedan inneslutet mellan två tunga pappersark och ugnstorkade att göra gipsskiva stel. Den stora ark väggplatta sedan skärs i standardstorlekar.

Utvecklingen av denna typ av väggplatta började så tidigt som 1917, men blev inte populär för privat hemmabruk förrän efter andra världskriget. Före den tiden var väggkonstruktion främst ribba, eller trä horisontella stöd, täckt i gips. Gips väggar tog en hel del tid att bygga, och professionell ansökan oftast nödvändigt. Konstruktion med hjälp av gipsskivor var mycket effektivare och inte kräver specialiserad arbetskraft som gips väggar ibland gjorde.

Förutom att vara en färdig och stödjande underlaget för innerväggar, kan gipsskivor ger också ljudisolering och bidra till att begränsa spridning av brand. Det finns många tillverkare av denna väggplatta i hela världen. De flesta ark väggplatta åtgärd i bredderna 4 meter (120 cm) och den vanligaste längden är 8 meter (244 cm) eller 12 fot (366 cm). Den typiska tjockleken på väggplatta som används på väggar är 1 /2 tums (12,5 mm) och 3 /8 tum (9,5 mm) för tak, medan bullervallar eller brandskydd kräver vanligen 5 /8 tum (15 mm).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.