Vad är gips?

Även kallat Murbruk-of-Paris är gips ett byggnadsmaterial som funktioner liknande egenskaper som murbruk eller cement. Det skapas genom uppvärmning gips, en mjuk, naturligt mineralvatten, till cirka 300 grader Celsius (150 ° C) och sedan blanda det med vatten. Den resulterande klistra hårdnar som det kyls och bildar en relativt mjuk, följsam färdig produkt. Till skillnad från murbruk eller cement, som torkar mycket svårare, kan gips slipas eller manipulerats på annat sätt en gång botade, vilket gör det ett bra alternativ för estetiska, icke-bärande ändamål.

gips fått sitt andra namn, gips-of-Paris, från upptäckten av en stor cache av gips i Paris, och därav följande spridning som byggnadsmaterial i staden under hela 1700-talet. Även om dess användning kan spåras tillbaka mycket längre-med prover från år så långt tillbaka som 7000 f. Kr. i Mesopotamien-det vunnit vidsträckta popularitet i hela Europa efter den stora branden i London 1666. Under denna brand var staden nästan helt förstörd eftersom lågor sprids genom en nära-packade arrangemang av trähus. Sig användbar som ett eldfast material förblir stark i dag.

gips är känd för dess användning som en konst form, särskilt för fresker. Mycket av anledningen till att många renässans-perioden italienska fresker förbli intakt och pulserande beror på permeabilitet i gips. Detta gjorde bläck sjunka bortom ytan, ungefär som färgen på en tatuering. Gips är också ett populärt material för att göra avgjutningar av sten eller skulpturer av metall, eftersom det kan vara fint arbetade. Murbruk kan användas som en skulptur material själv när torkas över en metallram, även om det inte är särskilt hållbar i denna form.

I dagens användning, gips vanlig i ett antal branscher. Ortopedisk kastar som innefattar gips-indränkt tygstycken fortfarande ett viktigt verktyg inom det medicinska området att stödja och skydda brutna ben. Inom tandvården samt är gips används för att skapa modeller av oral funktioner för tandvård. Gips är fortfarande med i arkitekturen, speciellt estetiska bitar, och det används flitigt i specialitet branscher, bland annat film och teater, där man kan simulera material såsom bark eller sten.

Även om en gemensam och gamla material är gips inte helt inert och kan utgöra en hälsorisk om de används felaktigt. Felaktig användning kan leda till allvarliga brännskador, eftersom reaktionen mellan cement och vatten utlöser potentiellt farliga mängder av värme. Dessutom kan vissa typer av gips, särskilt i äldre lokaler innehålla partiklar av asbest, cancerframkallande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.