Vad är en avstigning dörren?

En utgång dörren är en utgång utformats för att de åkande i en byggnad för att utrymma ett säkert sätt under en nödsituation. I de flesta länder, är avstigning dörrar regleras genom lokala byggnormer, som stipulerar hur många dörrar som behövs och kraven för varje utgång. I USA har de flesta byggnormer för avstigning dörrar bygger på normer som utvecklats av National Fire Protection Association (NFPA). NFPA Standard 101 sägs ha en avstigning dörr bör drivas, installeras och kontrolleras. De NFPA Riktlinjerna är baserade på byggnadens funktion och person belastning, samt om förekomsten av farligt eller brännbart material.

Enligt NFPA 101, en avstigning dörr är inte begränsat till bara stänga dörren som leder utanför. Istället är alla dörrar längs byggnadens avstigning väg anses en avstigning dörr. Detta omfattar dörrar som leder från olika rum till avfarten, t. ex. kontor eller hall dörrar i hela byggnaden. Det omfattar också dörrar som leder till en utgång, som ofta inkluderar trapphus eller dörrar lobbyn. Slutligen avfarten själva dörren som tillåter passagerarna att flytta från huset till en offentlig plats, anses också vara en avstigning dörr.

Det är viktigt att förstå att NFPA standarder är inte en lag i sig. När de ingår i en byggnad kod men de blir rättsligt bindande för arkitekter, entreprenörer och förvaltare byggnad. Historiskt sett NFPA uppdatera sitt normer åtminstone vart tredje år, men det finns ofta en fördröjning innan den nyaste versionen är anpassad för varje stat eller kommun.

En avstigning dörr måste uppfylla särskilda krav innan byggnaden har godkänts av lokala brand marskalk eller byggnad inspektör. Alla avstigning dörrar måste vara minst 32 inches (81 cm) bred i nya byggnader, eller åtminstone 28 inches (71 cm) bred i befintliga strukturer. Ingen enskild utgång dörr kan vara bredare än 48 "(121 cm) på grund av storlek och vikt av dörren kan långsam evakuering. Dörren måste också svänga i riktning mot avstigning om byggnaden har mer än 50 personer, eller om byggnaden ligger på en hög risk för brand nödsituationer.

När det gäller att säkerställa en utgång dörr måste alla lås vara upplåsbara med en enda rörelse inifrån rummet. Detta innebär att en separat Deadbolt och spärren är inte godtagbara, eftersom de skulle kräva mer än en åtgärd för att låsa upp. Dubbelsidiga deadbolts är också oacceptabla eftersom de inte kan låsas upp inifrån utrymmet hela tiden. Alla låsanordningar skall möjliggöra återinträde in i byggnaden från ett trapphus, och inga kedjor, bultar eller stänger kan placeras på en avstigning dörr när byggnaden är bebodd. I många fall en utrymningsbeslaget eller "panik bar" är den bästa typ av maskin för att säkra en avstigning dörr, särskilt i starkt bemannade utrymmen.

En avstigning dörren inte är detsamma som en branddörr. En brand-klassade öppning är utformad för att minska spridningen av eld och rök under en brand. Den är utrustad med en brandsäker kärna och specialitet hårdvara för att se det förblir stängda och hakade under en brand. Avstigning dörrar är utformade för att möjliggöra snabb och säker avstigning vid alla typer av nödsituationer. De kan eller inte kan vara brand-klassade, och används för att tillåta så många som möjligt för att avsluta utan panik eller skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.