Vad är en Super Magnet?

En "super magnet" är i allmänhet ett slanguttryck för neodymiummagneter, den starkaste permanent kända magneter. Det kan också vara ett uttryck för en stark elektromagnet, som den typ som används på sjukhus för fMRI (funktionell magnetisk resonans) avbildning. Båda magneterna är mycket starkare än vanliga ferrit bar magneter och kan vara en hälso-fara för dem som bär pacemaker. Neodymiummagneter är också så stark att man kan bli skadad bara genom att spela med stora urval av dem-den kraft som de genererar när man kommer tillsammans kan vara stark nog att genomborra människans hud. Kostnaden för neodymiummagneter är ungefär $ USD 44 (USD) per kilo ($ 97 USD per pund).

Det mest kända och utbredda formen av super magnet är neodymiummagneter, tillverkade av en legering av neodymium, järn och bor-Nd 2 Fe 14 B. De blev bara allmänt tillgängliga från och med 90-talet. Till skillnad från ferrit magneter, som är ett grått, är en neodym super magnet blankt och silver, som polerat rostfritt stål. Neodymiummagneter rymmer 1300 gånger sin egen vikt, en styrka till viktförhållande liknar de starkaste djur, liksom tropiska kvalster Archegozetes longisetosus . Detta innebär att en en-grams neodymium super magnet kan hålla upp en 1,3 kg (2,8 lb) järn området.

neodymiummagneter har en mängd olika användningsområden, de vanligaste är för stabilisering och kantig motorer huvudet i datorn hårddiskar. Magneterna är också populära bland hobby, som använder dem för att bygga unika strukturer ägs helt ihop av små magneter. Neodymiummagneter är också populära bland lärare i naturvetenskap, som använder dem för att visa Lenz's lag-det fenomen som kraftfulla magneter uppvisar magnetiska bryta då de kom i närheten av ledande, icke-järnmetaller. Detta kan visas genom att släppa en neodymiummagnet genom ett kopparrör. Magneten kommer att falla anmärkningsvärt långsamt som den gör sin väg ner genom röret.

neodymiummagneter bör användas försiktigt. Vid förtäring, kan de nypa ihop längder i tarmen och orsaka gastrointestinal perforation, vilket kan leda till döden om kirurgi inte administreras omedelbart. Som tidigare nämnts neodymiummagneter är farliga för människor med pacemaker. Förutom hälsa kan neodymiummagneter vara farligt för data: Dessa magneter är ett av de få material som kan radera kreditkort och röra upp hårddisken data så intensivt att det blir omöjliga att återvinna, även med hjälp av bästa teknik. Stora neodymiummagneter har en tendens att dra till varandra eller järn objekt så intensivt att de splittras, skicka skärvor av magnetiska splitter överallt. Stora neodymiummagneter ska hanteras med försiktighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.