Vad är en Rabbet Plane?

En rabbet plan är en typ av woodworking plan som är utformad för att användas för att göra rabbets. Rabbets (inte att förväxla med kaniner) är styrrännor i kanten på en träbit för att skapa en gemensam eller en behövs utrymme. Till exempel kan en rabbet skäras i ett windowframe att ta glaset, eller en rabbet kan användas för att göra en mycket enkel hörn gemensamt. Rabbets är en av de tidigaste nedskärningar träarbetare lära sig att göra, eftersom de är relativt okomplicerade och de kan användas i en mängd olika sätt.

Detta plan, även känd som en rabatt plan, har en liten vass bit av metall fast i en trä eller plast handtag. Metallen är satt i en liten vinkel, så att någon skära skarpt och kraftigt för att skapa en ren, L-formade spår. Människor kan justera djupet av snittet genom att variera trycket på planet. En närliggande woodworking plan är mejseln planet, och vissa rabbet plan kan omvandlas till mejsel plan när det behövs. Vissa modeller har även funktioner som är utformade för att göra kurvor lättare.

Begreppet "rabbet" kommer från ett franskt ord, rabbat , för att referera till en paus. Rabbets kan skäras med routrar och andra träbearbetningsverktyg utöver plan. Flygplan används av folk som gillar att göra sitt arbete för hand, eller som arbetar på ett projekt där ett annat verktyg kanske inte är helt lämpliga. Att lära sig att göra bra rabbets hand krävs övning med en rabbet plan för att få känna av planet och lära sig att hantera det på lämpligt sätt.

Vanligtvis är rabbet plan säljs helt skärpt och klar att användas av lådan. När bladet dämpar kommer det regelbundet att behöva låt slipa för att fortsätta fungera smidigt. Resharpening kan vara svårt på grund av vinkeln och storleken på bladet, med några träarbetare föredrar att skicka verktyg ut för slipning för att säkerställa att det görs rätt. Vissa företag inkluderar resharpening guider med sina rabbet plan så att träarbetare vet vad de ska göra, och det är också möjligt att köpa ersättare blad.

Många hårdvara leverantörer och butiker som lager träbearbetningsverktyg göra rabbet plan . Dessa plan i flera olika storlekar för olika uppdrag. När du väljer ett rabbet flygplan, kan människor vill tänka på hur det kommer att användas. För början träarbetare som inte är säker på vilken rabbet planet skulle vara lämpligast för dem att börja med, kan personalen ge råd utifrån deras erfarenheter och vilken typ av trä någon kommer att göra. Träbearbetning instruktörer brukar också ha verktygstips.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.