Vad är en Carbide lampa?

En karbid lampa är en lampa som är avsedd att bränna acetylen, en gas som brinner varmt och ljust i rätt förhållanden. Dessa typer av lampor ursprungligen utformades för gruvdrift, och även om de har till stor del ersättas av elektriska lampor, en del människor fortfarande använda hårdmetall lampor för grottforskning, camping, och gruvverksamhet. Antik versioner kan köpas på auktion eller genom ett antikaffär, medan nya versioner finns tillgängliga från utomhus leverantörer som säljer campingutrustning och relaterade produkter.

Utformningen av en karbid lampa innehåller två avdelningar i samband med en ventil. När ventilen öppnas, kan vatten droppa från den övre kammaren till den nedre kammaren, som är fylld med kalciumkarbid. Detta orsakar en kemisk reaktion som genererar acetylen, med gasen strömmar ut ur ett munstycke framför lampan. De acetylen kan tändas med tändsticka eller liknande anordning genererar en ljus låga. Ofta är en reflex monterad på lampan att sprida ljuset.

Det finns några potentiella säkerhetsrisker med lampan. Det är viktigt att se till att munstycket är uppenbart så att gas kan läcka, eller lampan kan explodera från uppbyggnad av trycket inne. Det är också viktigt att kunna kontrollera den ventil som droppar vatten, eftersom detta styr hur mycket gas som produceras inom kamrarna. När hårdmetall lampan inte används, måste ventilen att stänga ordentligt så att brandfarlig gas är inte genereras. Dessa lampor blir också väldigt varmt, vilket kan bli en säkerhetsfråga.

ljus som produceras av en karbid lampa är ljus, vit och jämn. Den jämna typ av ljus kan vara mycket användbara i underjordiska miljöer där ljus med trådar och linser kan kasta märkliga skuggor. Skuggor kan fördunkla viktiga visuell information eller göra ett mellanslag ser ut och känns förvirrande, vilket kan vara förvirrande underjordiska när människor saknar referensramar som de kan använda för att räkna ut var de är.

Kalciumkarbid till springa karbid lampor tillverkas industriellt. Det kan erhållas genom ett antal företag. Många butiker som säljer nya kalciumkarbid lampor säljer även kalciumkarbid refill, eller kan peka folk till potentiella källor. För folk köper antika lampor är det viktigt att rengöra och inspektera lampan, med särskild försiktighet för att kontrollera att ventil och munstycke före tankning lampan och testa det. Det är också lämpligt att testa en karbid lampa i en kontrollerad miljö med en brandsläckare inom räckhåll om det finns ett problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.