Vad är byggplaner?

Bygga planer är en grafisk representation av vad en byggnad kommer att se ut efter läggningen. De används av byggare och entreprenörer att uppföra byggnader av alla slag. Byggnadsplaner är också användbara när det gäller att uppskatta hur mycket ett projekt kommer att kosta, och förbereda projekt budgetar.

Att skapa en uppsättning byggplanerna börjar när en ägare eller utvecklare tillvägagångssätt en arkitekt med en idé för en ny byggnad. Arkitekten frågor ett förslag för sina tjänster som bygger på vilken typ av projekt och ägarens beskrivning. Kostnaden för att bygga planer typiskt varierar mellan 3-5% av den totala kostnaden för projektet. När ägaren tecknar avtal med arkitekten börjar konstruktionsfasen.

I större projekt går designprocessen genom flera olika faser. Det börjar med en schematisk fas, där arkitekten fångar grundläggande information om projektet och skapar enkla planritningar för att spegla denna information. Efter att ägaren recensioner ritningarna, arkitekten intäkterna med mer detaljerade, kallad "Design Development" fas. Denna process fortsätter genom en 50% teckning fas, en 90% teckning fas, och en slutlig konstruktion uppsättning. Efter varje uppsättning byggplanerna skapas, ägare ges en betänketid, och hans kommentarer är införlivade i nästa fas.

När byggplanerna har avslutats, och de lades ut för anbud. Under anbudsförfarandet, leverantörer och underleverantörer se över och lämna deras pris att slutföra arbetet. Merparten av tiden är uppgiften ges till det lägsta budet, men det är inte alltid fallet. Ägarna kan också ta erfarenheter, schema och relationer i beaktande vid tilldelning av ett projekt.

byggplanerna kan bestå av en enda ritning, eller hundratals sidor. För större eller mer komplexa projekt byggs i USA, är de ritningar ofta ordnade i en viss ordning, bygger på ett system som utvecklats av KONSTRUKTIONSKRAV Institute (CSI). Enligt CSI systemet, uppsättningar av byggplanerna börjar med en titel sida, som visar en lista över alla som ingår ritningar och även ett symboler legend. Denna sida följs av civila, eller en webbplats, planer, arkitektoniska ritningar, mekaniska och elektriska planer, sedan någon specialitet information, som sprinklersystem, särskild utrustning eller inredning. Andra länder kan ha egna enhetliga system för byggplanerna.

De flesta uppsättningar av byggplanerna åtföljs av ett specifikationer bok eller spec bok. Denna handbok är organiserad i enlighet med CSI koder, och innehåller information om material och metoder som utnyttjas när slutföra projektet. Det är avgörande att den speciell bok används tillsammans med projektet ritningar, och det kan finnas uppgifter i en som inte visas i den andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.