Vad är Steam Bockning?

Steam böjning är processen med att använda ånga på trä för att göra den mer flexibel. Veden kan då böjs runt en form, som kommer att ge önskad form. Steam böjning är en vanlig metod som används i träbearbetning, och används ofta inom områden som varvsindustrin, möbeltillverkning, och musikinstrument konstruktion.

Vetenskapen bakom ånga böjning är att värmen mjukar upp träets hemicellulosor , som är polymerer finns i den. Eftersom dessa hemicellulosor har harts-liknande egenskaper, när de mjuka kan träbiten böjas. Några av de vanligaste skogen används ånga böjning omfatta ek, ask, mahogny och valnöt. I allmänhet hårda träslag tenderar att böja lättare än mjuka träslag.

En ånga ruta kan användas för ånga bockning. Detta är en speciellt utformad behållare i vilken trä är placerat, i syfte att uppnå maximala resultat. Storleken av ånga lådor kan variera beroende på vilken typ av trä som skall användas. Många gånger är trä indränkt i en vattenlösning innan de läggs till ångan rutan. Detta gör att träet fuktigare, och när värmen i ångan låda drar denna fukt ute, det blir mer flexibel.

Steam lådor är oftast inte lufttäta. Steam kommer in i lådan genom ett slutet och i andra änden, är ett litet hål borras så att övertryck kan läcka ut. Den tid ett trästycke placeras i ångan fält varierar i regel beroende på dess storlek och typ. En generell regel är dock att träet måste ångas i förhållandet en timme för varje tum (2,54 cm) tjocklek på virket.

Efter det att virket har kokt, är det allmänt bort från ånga lådan och placeras i en jigg-typ enhet. Detta fixar veden på plats, så att den kan böjas i önskad riktning. Mögel kan också användas för att ge träet en särskild form, och är ofta anställda när samma form måste göras flera gånger. Ibland är det nödvändigt att böja trä så fort som möjligt efter det att tas bort från ånga rutan eftersom ångan-inducerad flexibiliteten i trä kan skingra eftersom det trä som har torkat ut.

Steam bockning har en lång tradition i historien om träbearbetning. Man tror att vikingarna var först med att använda denna metod. Steam bockning var en perfekt teknik för att producera den böjda ved som behövs för deras båt konstruktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.