Vad är vatten och sanitära förhållanden?

Vatten sanitet är en process för rengöring vatten för att göra det säkert för dricksvatten, bad, matlagning och andra användningsområden. Rent vatten är viktigt att människor i varje land, eftersom skadliga ämnen i vattnet kan orsaka sjukdom och även död. Till exempel kan orenat vatten innehåller virus, bakterier och andra farliga ämnen som utgör hälsorisker för de som konsumerar det.

Medan människor i de utvecklade länderna kan ta tillgång till rent vatten för givet, det finns många människor som inte har rent vatten. Faktum är att det finns över en miljard människor i världen som inte har daglig tillgång till rent vatten. Dessutom, varje år miljontals människor ansikte dödliga sjukdomar som kan kopplas till osäkra dricksvatten och andra problem sanitet.

I utvecklade länder är människor vanligtvis fri från bekymmer vatten sanitet. Kommunala reningsverk tar hand om desinfektion vattnet innan det strömmar genom de kommunala ledningarna och in i hem och företag. Däremot kan de som bor i områden utan anläggningar vattenrening och som dricker brunnsvatten har fortfarande problem vatten och sanitära förhållanden på sina händer.

gemensamma metoder för behandling av vatten omfattar flockning, filtrering, adsorption, jonbyte, och desinficering. flockning innebär att använda ett ämne att kombinera mindre partiklar till större partiklar och sedan separera större partiklar från vattnet, filtrering innebär filtrera partiklar som mikroorganismer, lera, organiskt material, och vissa metaller från vattnet. Adsorption behöver anställa aktivt kol för att absorbera och ta bort oönskade organiska föroreningar, färger och smaker. Jonbyte sker genom utbyte av positivt och negativt laddade versioner av molekyler som kallas joner och sedan bli av med det oönskade joner, den kan avlägsna vissa oorganiska föroreningar, och det kan användas för att flytta arsenik, kväve och uran från vatten. Desinfektion är en annan process används för att behandla vatten, som innebär att döda mikrober använder klor, kloramin, ultraviolett och ozon strålning eller annat desinfektionsmedel.

De med brunnsvatten kan använda vatten filter för att rena föroreningar från sitt vatten vid behov. Men vissa brunnsvatten kan bli så förorenat att det är nödvändigt att gräva nya brunnar. Testning kan hjälpa till att avgöra om brunnsvatten är säkert att dricka.

I avsaknad av kemikalier och filter för vatten avlopp, finns det några metoder för tvättvatten, som kan göra det säkrare att använda. Kan dock använda dessa metoder inte göra vattnet helt säker. En populär metod för vatten och sanitära förhållanden kokar den, det innebär att värma vatten till en roiling koka och sedan låter det sjuda i några minuter. Ett annat alternativ är att lägga till 1 /8 tesked (0,616 milliliter) av lut till 1 gallon (3,78 liter) vatten och låta det sitta i 30 minuter. Om vattnet är grumligt i stället för tydliga, det är bättre att använda en 1 /4 tsk (1,23 ml) till 1 gallon (3,78 liter) vatten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.