Vad är spröda Asbest?

spröda asbest är en term som används för att beskriva något asbesthaltigt material som när det är torrt, kan lätt söndersmulad eller pulveriseras till stoft för hand. Material som innehåller mer än bara 1% asbest och är spröda anses vara Reglerad asbesthaltigt material (RACM) .

Några vanliga exempel på spröda asbest är akustiktak och kakel , många typer av plåster, väggplatta, gemensam förening eller "lera" och värmeisolering för varmvattenberedare och ledningar. Även användning av asbest i dessa produkter förbjöds av 1978 som redan på marknaden kvar på hyllorna och användes i byggandet under många år efter. De är fortfarande vanligt förekommande i hemmen idag.

icke spröda asbesthaltigt material (ACM) är inte reglerad, eftersom den innehåller en pärm eller härda agent som cement, asfalt eller vinyl. Exempel på ACM är asfalt takshingel, vinyl asbest golv och transite sidospår görs med cement. ACM produkter fortfarande tillverkas idag. Faran med denna typ av material är att den kan utgöra samma fara som spröda asbest under ombyggnad, reparationer eller annat anläggningsarbete. Burning ACM skapar också spröda asbest.

När asbest krossade det skingrar en damning av mikroskopiska fibrer i luften som kan bli kvar under mycket långa tidsperioder. Dessa fibrer kan vara omedvetet andas in och permanent in i lungorna och andra vävnader kroppen, men symptomen kan inte visas under 20 år eller mer. Inandning av fibrerna har kopplats till cancer och asbestos, en kronisk lungsjukdom liknande symptom till emfysem. Tyvärr finns det ingen känd säker exponeringsnivå, varför asbest fortfarande ett problem i dag.

Om du misstänker att ditt hem kan innehålla spröda asbest eller ACM du kan rådgöra med en licensierad asbest expert att genomföra en undersökning av ditt hem och ta prover för analys. Om asbest finns, men ditt hem är i god form, rekommenderar Air Pollution Control District (APCD) lämnar det samtidigt vara medveten om att undvika skador som kan orsaka utsläpp av fibrer. Om du vill omarbeta eller utföra andra reparationer, sedan en licensierad asbest entreprenör bör anlitas för att ta bort material lagligt och säkert. Tyvärr är det ganska dyrt på grund av den risk och den vård som måste vidtas för att göra det ordentligt. Material måste vara fuktiga för att undanröja fiber release, och anti-damm utsläppskontroller som stora specialitet vakuum används. Det borttagna materialet behandlas som farligt avfall, måste dubbla påsar och omhändertas på rätt sätt.

Sotning, damning, eller använda ett hushåll vakuum kommer bara att göra fibrer i luften. De kommer att passera hushåll filter och är inte synliga för blotta ögat.

Om ett hem eller en byggnad rivs av någon anledning kräver lagen en licensierad asbest entreprenör bort alla ACM och smulas sönder asbest innan rivning .

Asbest är en term som täcker många typer av naturligt occuring fibrösa material som är hållbara, lätta och brandsäkra, vilket gör dem ett populärt val för konstruktion till de faror som upptäcktes i 1970-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.