Vad är polyvinylacetat?

polyvinylacetat (PVA eller PVAc) är en termoplastisk polymer med en kemisk formel (C4H6O2) n. Det är vanligen tillverkade av fria radikaler polymerisation av vinylacetat. Förfarandet innebär att en reaktion mellan monomer molekyler av vinylacetat genom sänka ned dem i vattnet. Detta resulterar i bildandet av ett polyvinylacetat emulsion som är mjölkvit i färgen. Emulsionen vätska kan sedan omedelbart behandlas som en polyvinylacetat polymer i produkter bestående av PVAc som en beståndsdel.

PVAc är främst en syntetisk harts polymer, som genom sin icke-polär karaktär, är olösligt i vatten, oljor, fetter, eller bensin. Å andra sidan är det lösligt i alkoholer, ketoner och estrar. Den har en molmassa på 86,09 gram per mol (g /mol). Den estergrupper den strukturella galler av polyvinylacetat göra den reagerar med alkalier, och leda till bildandet av polyvinylalkohol (polyvinylalkohol PVA eller PVAL) och ättiksyra (CH3COOH). Borföreningar som borax och borsyra reagerar också med polymer, i basisk inställningar, vilket ledde till bildandet av en komplex borat-slem-fällningen.

Polyvinylacetat upptäcktes av en tysk vetenskapsman Dr Fritz Klatte 1912. Sedan upptäckten har det används ofta som ett bindande material, på grund av dess självhäftande egenskaper för porösa material som trä och papper. Andra än dess användning som polyvinylacetat lim, är det också i pappers-och textilindustrin att producera PVA beläggningar som passar en glänsande touch till ytor. PVAc används ofta vid tillverkning av latexfärger, där det hjälper att bilda en hård yta och en stödjande film. Det är också allmänt används för framställning av lim polyvinylacetat, som är mer känt som Elmer's lim, timmermannens lim, eller vitt lim.

Industriella tillämpningar av PVAc normalt använder det i form av en flytande emulsion . Polyvinylacetat polymer uppvisar god motståndskraft mot UV-strålar och oxidation. Detta gör det en effektiv polymer med goda åldrande egenskaper, men dess vatten känslighet kan vara ett problem. Detta är vanligtvis tas om hand genom att formulera den med mjukgörare för att öka tillförlitligheten och stabiliteten.

När PVAc är införlivat emulsion färg och lim, är det normalt omvandlas till polyvinylalkohol första, som är en vattenlöslig polymer. Detta görs med hjälp av partiell hydrolys. På en lägre nivå, är det också används som en skyddande beläggning för ost att göra den säker från fukt och svamp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.