Vad är friktionssvetsning?

Friktionssvetsning är en typ av svetsning som använder värmen som skapas från gnugga ett objekt mot en annan att smälta de två tillsammans. Trycket appliceras på de två objekten för att hjälpa denna fusion äga rum. Värmen skapas från friktion objekt, så det sker direkt i det område som sammansvetsade och har liten effekt på omgivande områden. Denna process är idealisk för två objekt som har mycket olika smältpunkter. Det skapar ett band mellan två ytor genom fusion, men är inte bokstavligen smälter materialet under processen.

Eftersom smältande vanligtvis inte inträffar under själva förfarandet, är denna process tekniskt en typ av smide snarare än en typ av svetsning. Processen är mycket likt svetsning, dock, och det är klassificerat som ett sådant. Inom friktionssvetsning finns två kategorier av svetsmetoder. Den första tekniken säkringar samman olika metaller, medan den andra används med termoplast.

Metaller kan smält genom tekniken friktionssvetsning såsom spinn svetsning eller linjär friktion svetsning, både liknande processer. Spin svetsning, även känd som tröghet svetsning, roterar en bit medan den andra förblir stillastående. Trycket är tillämpligt och den roterande pjäs småningom stannar. Värmen och trycket orsaka en obligation till form mellan de två materialen. Linjär svetsning följer samma process, men verket är gned upp och ned istället för roteras.

I termoplaster kan friktionssvetsning gå samman en plast och en metall. Detta är ett bra sätt att ansluta material som inte kan sammanfogas med traditionella svetsmetoder. Glasögon är en daglig exempel på fördelarna med svetsning termoplaster. Den plastglas frames kan ansluta med metall gångjärn genom en friktion svetsmetod. Det skulle bli svårt att uppnå utan friktion svetsning på grund av att metall och plast har så olika smältpunkter.

Orbital friktionssvetsning och linjära vibrationer svetsning är tekniker som används på termoplaster. Linjära vibrationer svetsning använder vibrationer och tryck för att gnugga ihop bitarna för att skapa fusion, medan omloppstid friktionssvetsning roterar punkterna i ett material mot ytan på den andra. Eftersom plast börjar smälta under värme, fortsätter processen tills plasten har mjuknat. Då processen stoppas, och eftersom plast kyler den bildar ett band. Dessa processer bidrar enkelt band ihop en mängd olika material utan att kräva extra material eller skruvar och muttrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.