Vad är ett spjäll?

Ett roterande spjäll är från en familj av ventiler kallade kvarts varv ventiler. Den "fjäril" är en metall skiva monterad på en stång. När ventilen är stängd, är skivan vända så att det helt kvarter från passagen. När ventilen är öppen, är skivan roteras ett kvarts varv så att det tillåter obegränsad passage. Ställning skivan sker utanför ventilen.

Det finns olika typer av vridspjäll, var anpassade för olika tryck och olika användning. Den anpassade vridspjäll, som använder flexibiliteten i gummi, har det lägsta trycket betyg. Den högpresterande vridspjäll, som används i något högre tryck används, en liten kompensation i det sätt på skivan är placerad, vilket ökar ventilens tätning förmåga och minskar dess benägenhet att bära. Ventilen lämpar sig bäst för högtrycks-system är det tricentric vridspjäll, som använder en metall säte, och därför klarar en större mängd tryck.

Butterfly ventiler används i många aspekter av våra liv. En av de vanligaste exemplen på ett spjäll i förgasaren på en bil. I en förgasarmotor bilen, "gas" pedalen faktiskt driver ett spjäll som styr motorns luftintag. När föraren trycker ned gaspedalen hela vägen till golvet, öppnar spjäll hela vägen, som beskrivits ovan, att låta luft passera fritt in i förgasaren. Förgasaren kan då luften och tillräckligt med gas för att upprätthålla en god luft-bränsle-förhållandet att passera genom insugningsventilerna in i förbränningsrummen, där det antändas av motorn.

En fjäril Ventilen kan även delvis öppnas. När en bil på tomgång, är ventilen öppen endast något, så att bara tillräckligt med luft att passera genom att behålla tomgångsvarvtal. När gaspedalen trycks en liten, öppnas spjäll ett stycke längre, och så vidare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.