Vad är ett lutande plan?

Ett lutande plan är en av de sex enkla maskiner definieras av tidiga forskare som används med hänvisning till fysik eller mekanik. De övriga fem är spakar, remskivor, skruvar, kilar, och hjul och axlar. Dessa enkla maskiner var avsedda att förstora eller omdirigera kraft på ett sådant sätt att maximera den mängd arbete som de kunde åstadkomma.

Kort sagt, ett lutande plan är ett objekt som har en plan yta och är vinklad i en fast vinkel. Den mekaniska fördel det ger är en reducerad mängd kraft som behövs för att flytta objekt mellan platser med olika höjder. Utan att det lutande planet, skulle flytta ett objekt vertikalt, kräver mycket mer kraft. Dessutom, det lutande planet, kan hjälpa flytta objekt säkert nedåt.

Låt oss ta ett barns bild på en lekplats, till exempel. Om barnet är på en plattform ovanför marken och skulle släppa av av plattformen rakt ner, barnet har en stor sannolikhet för skador minskade. Det är sant att det skulle vara snabbare, men absolut inte säker. Om ett barn använder en bild, ett exempel på ett lutande plan, då barnet kommer att stiga ned i en långsammare och säkrare takt. På samma sätt om barnet skulle försöka klättra upp till toppen på bilden utan att använda det lutande planet skulle det kräva mycket mer arbete, än om han gick upp i bilden.

Ett lutande plan har många tillämpningar och det finns många exempel på dem i våra dagliga liv. Några exempel är ramper, diabilder, rännor, knivar och yxor. Det kan tyckas märkligt att en kniv skulle klassificeras som ett lutande plan. Men ta en närmare titt på bladet av en kniv och du kommer att se lutningen nedåt.

När ett objekt är på ett lutande plan, finns det tre huvudsakliga krafter på objektet. Dessa krafter normal kraft, gravitationskraften, och friktionskraften. Även luftmotståndet är en kraft på objektet, är det i regel inte anses att det är normalt försumbar. Det normala kraft är den kraft som släppts ut på objekt som är vinkelrätt (90 grader) till det lutande planet. Gravitationen är den kraft som drar i objekt direkt under den. Slutligen är friktionskraften parallell med planet. Istället för att använda försök och misstag, kan du styra om ett föremål kan flyttas upp ett lutande plan med hjälp av en formel där dessa tre krafter, massan av objektet, och vinkeln på lutande plan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.