Vad är en sammansatt panel?

En sammansatt panel är en typ av byggnadsmaterial som används i stället för traditionella trä eller stål. Dessa paneler är mycket mer lätt än massivt trä eller stål, men ger liknande nivåer av styrka och strukturstöd. Det finns tre grundläggande typer av sammansatta paneler, bland annat konstruerade trä, aluminium och glasfiber enheter. Var och en av dessa paneler kan bestå av flera lager av samma material eller en lätt kärna inklämt mellan skivor av någon typ av skyddande material.

konstruerad trä sammansatta panelen är vanligtvis gjord av pressat trä fibrer eller sågspån blandas med epoxiharts. Veden är fragmenterat eller mals till ett fint massa, sedan torkas. De torkade fibrer blandas med epoxi och formas till ark under hög värme och tryck. Beroende på vilken typ av träfibrer som används, kan dessa paneler kallas medel-densitet fiberskivor (MDF), spånskiva, eller hårdpapp.

Composite träskivor används i många olika bygg-applikationer och har kraftigt minskade efterfrågan på plywood. Engineered träpaneler används för att lägga strukturell stabilitet på väggen inramning, eller att bygga golv och tak. Eftersom dessa paneler i allmänhet har en slät, enhetligt utseende, kan de också användas för att göra dörrar och inredning. Många skåp och andra typer av möbler är tillverkade med hjälp av ett sammansatt panel toppad med ett tunt lager av träfaner. Detta kan användas för att efterlikna utseendet av massivt trä på bara en bråkdel av kostnaden.

Aluminium sammansatta produkter är ofta så kallade sandwich-element. " De består av en lätt kärna insvept i tunna blad av aluminium. Kärnan kan göras med hjälp av styva skum eller harts-belagd kartong formas till en vaxkaka form. Dessa paneler ger liknande nivåer av styrka till traditionell stålkonstruktion, men vikten är mycket beskuren. Dessa paneler används i transport-och rymdindustrin för att skapa lätta fordon och platser som fortfarande är stark nog att bära en full belastning.

En sammansatt panel får också göras av en kombination av glasfiber, skum, och epoxi. Typiskt för dessa material är sandwiched tillsammans så att exemplar av glasfiber omger ett skum. Denna typ av sammansatta panelen används ofta i vatten-baserade applikationer. Många surfingbrädor och kajaker är tillverkade av glasfiber paneler, liksom båtar och andra fartyg. Det lätta de skivor bidrar till att fartyget kommer att hålla sig flytande, medan panelens höga styrkan tillåter fartyget att transportera passagerare eller gods.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.