Vad är en Artesian Nå?

ett artesiskt väl tillåter vatten som har rest genom porös sten från en högre höjd att stiga till ytan. Detta pumpless väl tycks trotsa allvar eftersom trycket som byggs upp mellan lager av berg blir lättad när vattnet finner en väg till det fria. För nästan tusen år har människor borrade brunnar att dricka här kallt, filtrerat vatten som inte behöver att dras upp ur djupet.

En akvifär ger vattenkällan för ett artesiskt bra. Detta är ett lager av genomträngliga rock, som kalksten eller sandsten som suger upp vatten från ett inlopp stig på hög höjd, som toppen av ett berg. Vattnet källa kan matas med snösmältningen eller nederbörd.

Porös sten är inneslutet mellan ett övre och undre skikt av en ogenomtränglig ämne, som lera jord eller skiffer sten. Detta håller vattentrycket högt, så att vid en punkt under farstun av flödet det finns tillräckligt med påtryckningar för att få vattnet upp. Naturliga källor form, på samma sätt när en lucka i ogenomträngliga berg, kanske utlöst av en jordbävning, gör att vattnet stiger till ytan.

Artesian brunnar finns i hela världen. Många finns i USA, från Olympia, Washington, Long Island, New York. The Great Artesian Basin, som ger rent vatten till inre Australien, är den största sådan bassäng i världen. Tusentals artesiskt brunnar har tryckt in i denna akvifer.

Hela städer har förlitat sig på gigantiska underjordiska akviferer att tillhandahålla färskt, kallt vatten när det inte finns ovan jord floder. I 1126, munkar används en stav med en vass slut, en så kallad bar, att penetrera ett lager av ogenomtränglig sten och skapa ett artesiskt bra. Deras slagtrycksverkan, bara hamra på slutet av loppet, bröt igenom med språng mänsklig kraft. Vattnet som steg hade trängt genom porerna i berget, så att många föroreningar har filtrerats bort, och det visade sig vara säkrare att dricka än stående eller flodvatten.

På senare tid, om en stad eller bosättning behöver vatten närmare till toppen av ett berg, kanske de ligger ovanför den linje där det finns tillräckligt knuffas i vattnet hela vägen till yta. I detta fall kan grundvattnet nås genom att borra ett relativt grunda väl och sedan pumpa vattnet upp till marknivån. Brunnsborrning har utvecklats från hammare och borrhålen till maskiner som vrider en jätte borra i marken. Ibland, om trycket är särskilt stark, eftersom artesiskt väl är lägre i höjd, kan vattnet trycks upp som en fontän, och bilda en gejser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.