Vad är Rapid Prototyping?

Rapid prototyping är ett datorprogram som bygger upp tredimensionella modeller av arbete inom ett Computer Aided Design (CAD) ritning. Med hjälp av rapid prototyping, kan ett snabbt och enkelt vända produktdesign till fysiska prov. Skapandet av fysiska prov genom rapid prototyping uppnås genom Adobe Portable Document Format (PDF) och CAD-format, samt genom tvärfunktionella team och integrationen.

Rapid prototyping introducerades på marknaden år 1987 , efter det har utvecklats med hjälp av stereolitografi. Idag är rapid prototyping också känt som fast freeform tillverkning, 3-dimensionella utskrift, Freeform tillverkning och additiv tillverkning. Tillverkningen av rapid prototyping kan producera automatiska konstruktionen av fysiska modeller med 3-dimensionell skrivare, stereo-litografi maskiner, och även lasersintring system.

Med hjälp av en CAD-ritning för att skapa en fysisk prototyp är ganska enkelt för användaren. Först läser maskinen uppgifter från de som CAD-ritningen. Därefter lägger maskinen en blandning av flytande eller pulveriserad material på varandra. De material som används i rapid prototyping brukar plast, keramik, trä-liknande papper, eller metaller såsom rostfritt stål och titan.

Med rapid prototyping, är varje lager byggt för att matcha den virtuella tvärsnitt tas från CAD-modell. Därför är den sista modell som byggs upp gradvis med hjälp av dessa tvärsnitt. Slutligen tvärsnitt antingen limmas eller smält med en laser. Den smälta av modellen automatiskt skapar sin slutliga form.

Rapid prototyping är nödvändigt för den som vill skapa modeller för kunder, exempelvis arkitekter och ingenjörer. Rapid prototyping kan minska tiden produktutvecklingen, så att flera tester som skall utföras på design till en låg kostnad. Detta beror på att varje prototyp kan slutföras inom dagar eller timmar, snarare än att ta flera veckor. Med hjälp av snabba prototyper, alla dessa test kan genomföras i god tid före början volymproduktion. Förutom ingenjörer och arkitekter och andra yrkesutövare gynnas av rapid prototyping, såsom kirurger, konstnärer och arkeologer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.