Vad är Feller läggare?

Namnet kan låta lite konstigt, men inom träindustrin Feller läggare är allvarligt. Feller läggare används för att entydigt ställning skogsdungar och sedan stack de fällda loggar in speciella slädar som kallas lunnare för borttagning. Vissa Feller läggare använda kraftfulla hydrauliska saxar att klippa mindre diameter träd, medan andra använder överdimensionerade motorsåg blad eller stora roterande sågar att skära igenom större.

De flesta Feller läggare använder en av två chassi mönster, beroende på villkoren på webbplatsen. Lätt till medium tull Feller läggare använda en gummi-trött traktorns chassi, liknande Backhoes. Kraftiga Feller läggare eller de som arbetar i lera eller ojämna fält kan använda spåras mönster även förekommer på bulldozers. Många kända tillverkare av jordbruksutrustning, inklusive mål, John Deere och International Harvester, också Feller läggare för skogsindustrin.

På fältet Feller läggare utföra merparten av samma arbetsuppgifter som mänskliga skogshuggare. Utbildade operatörer köra sina huggare läggare i ena änden av ett trädbestånd och slå på knivarna eller sågklingor. Varje träd hålls på plats av en hydrauliskt styrd klämma som bladen skär genom träd nära marknivån. Trädet sedan manövreras på skidder i huvudsak en jätte släde som kan fästas på en traktor och drog till ett annat område för bearbetning.

När ett skogsbruk byrå beställer en gallring av en befintlig lund, Feller läggare är allmänt används för att minimera skador. Träd kan skäras på plats och flyttade ut utan att kollapsa på andra invånarna i skogen. Feller läggare är även bra för grossist borttagande av träd från byggarbetsplatser. De kan bokstavligen plöja igenom en hel trädbestånd i ett par timmar. Bladen kan också justeras för att skära av träd vid en vald höjd.

En stor del av den tunga utrustning som används för inloggning eller timmer industrier kan vara farligt, men Feller läggare har fått ett rykte om att vara särskilt farligt att använda. Det är omöjligt att förutse exakt hur ett stort träd kommer att reagera efter att ha styckat och operatörer av Feller läggare är ofta placerade på ground zero. Vikten av trädet kan dra hela maskinen från marken eller vandrande filialer kan plötsligt komma in i förarhytten. Den sågblad kan fastnar i ett träd, som kräver en farlig extraktion. Under drift kan Feller läggare inte göras helt säker. Av denna anledning många avverkningen försöker begränsa antalet arbetstagare i närheten av en huggare buncher i aktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.