Vad är polyeten slang?

Polyetylen slangar är en typ av flexibel rörledning som används ofta i laboratorier, samt för transport av vatten, inklusive dricksvatten. Dess huvudsakliga beståndsdel, polyeten, är en polymer kedja gjord av eten molekyler, som består av kol och väte. Det kan göras i olika densiteter beroende på hur det kommer att användas. Polyeten är den mest använda plasten i världen.

Det finns två vanliga typer av polyeten slang: låg densitet och hög densitet. Polyeten slangen anses ha en låg densitet om det väger mellan 0,0814 oz och 0,0839 oz per kubiktum (0,91 och 0,94 gram per kubikcentimeter). Polyeten med låg densitet (LDPE) har fördelen att vara mycket flexibel och mycket motståndskraftig mot sprickor. Det har också möjligheten att användas i en mängd olika temperaturer. Många typer av den är godkänd för användning med dricksvatten och andra livsmedel handlägger ansökningar.

högdensitetspolyeten (HDPE) slang definieras av en densitet som är större än 0. 084 oz per kubiktum (0,941 gram per kubikcentimeter). Det är inte så flexibelt som LDPE, men det står upp till sterilisering genom kokning. Detta kan vara en viktig fördel, särskilt när det används för livsmedelshantering. Slangar tillverkad av HDPE också tål frätande kemikalier bättre än LDPE, vilket gör det till ett utmärkt val för vetenskapliga program.

Polyeten är en förening som inte förekommer i naturen, och därför måste det syntetiserade i ett laboratorium eller industriellt miljö. På grund av detta har den omfattande användningen har begränsats till den 20: e århundradet och därefter. Den första personen att syntetisera polyeten var den tyske kemisten Hans von Pechmann 1898. Flera fler vetenskapsmän kunde producera den under laboratorieförhållanden under de närmaste decennierna. Det var inte förrän 1935 som en praktisk metod uppfanns för produktion av polyeten i större skala.

Polyeten som en sammansatt faktiskt har mycket mer användning än bara som en del av polyeten slang. Det är tungt används i många konsumentprodukter också, bland annat mjölkkartonger, shoppingväskor, shrink wrap, och containrar sopor, för att nämna några. Vissa typer av polyeten har en mycket hög molekylvikt, vilket ger en mycket fast material. Det är tillräckligt stark för att användas i skottsäkra västar och slaktare skärbrädor. Och ändå är det också kemiskt inert nog att bilda delar av implantat som används i höft-och knäledsproteser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.