Vad är gula diamanter?

gula diamanter är diamanter som har fått en gul ton, antingen genom naturliga avbrott i sin bildning process eller kemisk behandling. Naturliga gula diamanter är ytterst sällsynta, och färgen orsakas oftast av kväve föroreningar som visas när diamanten är under bildande. Oftare är gula diamanter syntetiseras i labbet, lab-gjorda diamanter är kemiskt ej att särskilja från naturliga diamanter, och används i stor utsträckning prydnads smycken och vissa tillverkningsprocesser.

Vanligtvis klara diamanter är i hög efterfrågan. En felfri tydlig diamant som skärs i ett smickrande sätt kan hämta en hel del pengar en gång som i ett smycke, medan en missfärgad diamant inte anses värdefull. Men om färgen är stark och intensiv, det blir vad som kallas en fancy diamant: ett naturligt färgad diamant. Fancy diamanter som gula diamanter hanteras och klassificeras annorlunda än tydliga diamanter, och några av de mest kända diamanter i världen, exempelvis Hope Diamond, är fancy diamanter.

När gula diamanter är som betygssätts, oberoende experter titta på stenar för att fastställa grundläggande färgton och intensitet. Fancy diamanter finns i rött, lila, rosa, brun, gul och ibland grön, den första sak att avgöra är vilken färg diamanten är. Vidare är intensiteten i diamant rade på en skala som går från fantasi svag, vilket innebär att färgen är knappt märkbar, att tro levande, vilket innebär att färgen är rik och intensiv. Nästa, väghyvlar kontrollera stenar för införanden, även om mindre inneslutningar i gula diamanter är inte så märkbar som de är i klar sådana. Slutligen måste stenen vara väl sänka för att förbättra otroliga färger.

Ett antal namn används för att hänvisa till gula diamanter kommersiellt inklusive kanariefåglar, en hänvisning till deras färg, och Cape serien, en hänvisning till den afrikanska gruvor där gula diamanter är vanligast. Eftersom diamanter sällan förekommer naturligt eller ofta har svag färg, en del företag behandla sina diamanter med strålning och värme att låna ut eller förbättra färg. Värmebehandling för att skapa färgade diamanter verkar vara permanenta, och färgen får inte tona eller förändras med tiden om inte diamanten utsätts för tung strålning igen.

Att hitta riktigt naturliga gula diamanter kan vara mycket svårt på grund av kemisk syntes och diamanter lab. Inte alla juvelerare kan vara säker på om varifrån de sina lager, särskilt i små smycken bitar, så förbereder sig för att betala en rejäl summa för en sann certifierad gul diamant. Eftersom de flesta gula diamanter kommer från Afrika, kan du också ställa frågor om juvelerares källan, att gardera sig mot att köpa en blod-eller konflikt diamant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.