Vad är ett ljudisolerat rum?

Ett ljudisolerat rum är en speciellt konstruerad utrymme där nästan all producerad buller inte kan undkomma. Inspelningsstudior använder rutinmässigt ett ljudisolerat rum för att minimera yttre ljud och isolera enskilda instrument eller röster. Forskningsingenjörer kan också använda ett ljudisolerat rum för att mäta den akustiska produktionen av en maskin. Lägenhet invånare och husägare ofta skapa ett ljudisolerat rum för att minimera ljudet av underhållning system.

Skapa en verkligt ljudisolerat rum är inte lätt. För att förstå svårigheterna, en snabbkurs i akustik kan hjälpa. Förstärkare och högtalare genererar ljudvågor, som måste resa genom några sympatiska medium för att nå öronen på lyssnaren. I ett typiskt rum, luft det mediet. Ljudenergi färdas genom luften tills den slår en yta som en vägg, men en enda icke-isolerade väggen inte förhindra alla ljudvågor tränger in i omgivningen. Det kan förhindra högre frekvenser från att lämna, men låga frekvenser fortsätta genom väggen och i luften igen. Det är därför en grannes högt stereo kan låta som en bas-och trumsolo i din lägenhet.

Ett idealiskt ljudisolerat rum skulle eliminera alla möjliga metoder för ljudvågor att resa, men det skulle omfatta luften du andas. I stället för ett totalt vakuum, det näst bästa lösningen är dämpad eller absorbera de ljudvågor så mycket som möjligt. Ett ljudisolerat rum är verkligen ett rum i rummet. Det finns två väggar skiljs åt av ett tomrum fyllt med tjock isolerande material. Väggen reglar kvittas så det finns ingen fysisk anslutning mellan dem. Ljudvågor som passerar genom den inre väggen i ett ljudisolerat rum måste först färdas genom ljudabsorberande isolering och sedan genom en andra mur hinder. Detta eliminerar de flesta men inte alla, besvärande buller.

I en professionell inspelningsstudio, kan ljudisolerat rum faktiskt vara fodrade med bly blad för maximal ljudabsorption. Detta skulle vara för dyrt för den genomsnittliga homeowner, men billigare ljudisolering material finns tillgängliga. De flesta arbetar på principen dämpande eller böja ljudvågor. Skum paneler med vertikala och horisontella lister kan placeras på den innervägg ett ljudisolerat rum för att avleda ljudvågor bort från yttervägg. Dörrar i ett ljudisolerat rum är också utformat för att vara sunda dämpning. Dörren ensam i en professionell inspelningsstudio kan kosta tusentals dollar.

Många ljudisolerat rum mönster inte inbegriper Windows, men det är inte omöjligt att installera ett ljudisolerat fönster system. Glas är en utmärkt bärare av ljudvågor, men en dubbel eller tredubbel rutan system kan dämpa vibrationer innan de fly in i utomhusluften. Om luften tas bort mellan glasrutorna och ramen är korrekt installerat, kan ett fönster ljudisolerade effektivt. För ännu mer ljud dämpning, speciellt gardiner tillverkad av tunga material kan hängas över fönstren.

golv och tak i ett ljudisolerat rum måste också isoleras med ljuddämpande material. En solid betong golv är oftast bäst för att minimera ljudvågor, men vissa designers visar en "flytande" golv plan, där subflooring är täckt med ett neopren-baserat isoleringsmaterial och golvet i huvudsak flyter ovanför. Taket i ett ljudisolerat rum kan ändras med en uppskjuten rutnät av akustiska plattor och ytterligare isolering blåst i ett tomrum.

Med ett nästan ljudisolerat rum kan lösa många fler problem än det skapar. Musiker kan spela högre instrument utan rädsla för att störa freden, medan ägare av underhållning system kan använda dem när som helst volym.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.