Vad är ett eluttag?

Ett eluttag är en öppning eller serie av öppningar ansluten till ett trådlöst strömkälla avsedd att driva elektrisk utrustning och komponenter. Eluttaget är en av de vanligaste objekten i ett hem eller byggnad. De är nästan allmänt användas, men många länder kan ha olika normer eller spänningar. Därför är inte alla eluttagen eller på de delar de är avsedda för, är förenliga med varandra.

Ett eluttag ger effekt till en elektronisk komponent med hjälp av en tråd att ta makten till vägguttaget. Pluggen av komponenten överför sedan strömmen till enheten som kräver den. En annan tråd tar sedan el tillbaka till sin ursprungliga plats. Förenkling, i hemmiljö, är detta den elektriska panelen. På grund av detta tur-routing, är det ofta kallas en krets.

I USA har den standard eluttaget ett par parallella vertikala slitsar mindre än en tum (2,5 cm) ifrån varandra, plus en rund öppning centrerade under den vertikala slitsar. Den runda öppningen är för marken, som erbjuder några säkerhet. Spänningen i USA är oftast 120. Förutom USA är det standard plug ofta används i de östra delarna av Sydamerika, vissa karibiska länder och i vissa länder i Mellanöstern.

I större delen av Europa, har den standard eluttag två öppningar fördelade horisontellt mindre än en tum (2,5 cm) ifrån varandra. Dess spänning är vanligtvis 220 till 230, men det kan variera beroende på plats. Denna typ av kontakt är mest allmänt känd som eurokontakt, på grund av dess användning i denna del av världen. Det är också den mest använda eluttag typ internationellt.

I Storbritannien har det största eluttaget kontakten två horisontella slitsar i botten, och en vertikal springa något över de övergripande bestämmelser. Slitsarna utgör tillsammans en triangulär form. Pluggen finns även i andra delar av världen, t. ex. Latinamerika och Afrika. Den vanligaste spänningen är 230.

För resenärer kan internationella adaptrar bidra till att göra enheter som du har kompatibla som ansluts till butiker i andra länder. Dock inte bara för att du kanske kan ansluta en elektronisk komponent i en internationell försäljningsstället inte betyda att du borde. Om komponenten inte är gjord för högre spänning, behöver du även en omvandlare för att minska spänningen. Annars kommer den el som övermannar utrustning och få den att bli obrukbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.