Vad är Sweatshop Kläder?

svältlöner är produktionsanläggningar som använder undermåliga metoder eller anläggningar. Människor som arbetar i svältlöner ofta utsätts för psykisk misshandel, dåliga arbetsvillkor, avsaknad av förmåner, och till och med slaveri. Många minderåriga arbete för att producera sk sweatshop kläder, liksom illegala invandrare och människor som saknar förmågan att få en standard jobb. Sweatshop kläder är nu till stor del produceras i tredje världen, men det var en gång ett gemensamt förfarande i de stora amerikanska och europeiska städer, däribland New York och London.

Sweatshop kläder är motsatt till stor del eftersom det används av stora företag som gör stora vinster som bygger på billig arbetskraft som tillhandahålls. Framställs huvudsakligen i länder där det finns liten eller ingen kontroll på arbetsrätt, har sweatshop kläder kommit under attack av flera organisationer, såsom National Labor kommittén och Internationella arbetstagares rättigheter fonden. Den anti-globaliseringsrörelsen, som företräds genom organisationer som AFL-CIO fackliga, är verksamt i hela världen med utbildning och program som riktar sig. Några av dem arbetar aktivt för att påverka stora företag att ändra sin politik beträffande sweatshop kläder. Som en följd av detta har företag som GAP Inc etablerad praxis på kläder produktion i tredje världen.

Vissa försvarare av sweatshop kläder hävdar att lönerna är faktiskt inte så illa som folk verkar tro. Medan visserligen låg, säger de att lönerna är mer än nog för lokala arbetstagare att leva på, och de erbjuder också ett alternativ till andra, mer fysiska arbeten såsom jordbruk, städning, byggnad, etc.

Många människor som är oroade över sweatshop kläder väljer att bojkotta företag som säljer dem. Detta kan vara svårare än det verkar, eftersom det finns inget sätt att veta hur varje företag hanterar produktion. En snabb sökning på nätet ger dig en allmän uppfattning om vad företag säljer sweatshop kläder, om du inte kan hitta något om ett specifikt företag, betyder det inte att deras kläder är mer "etiska", men det finns åtminstone en chans att de kan vara. Vissa företag säljer uteslutande "anti-sweatshop kläder. "American Apparel, Union Jean och kläder, och Busted Tees är bara några exempel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.