Hur spånskiva Made?

Spånskivor har varit i bruk sedan 1940-talet, används ofta i stället för de dyrare plywood som subflooring eller i stället för naturliga lövträd i möbeltillverkningen. Vid ett tillfälle i sin historia var emellertid spånskivor vara en dyr designer material, avsedda att användas inom exklusiva hem och exklusiva fabriker möbler. Modern spånskiva nu görs i första hand genom att kombinera kasseras spån, flis och sågspån med en stark bas och trycka blandningen i funktionsdugligt bräder och plank.

Processen att spånskivor börjar med äkta trä. De flesta spånskivor tillverkare använder produkter träavfall som samlats in från kommersiella snickeri fabriker, även om vissa nytt trä kan användas. Allt detta återvunnen träfiber och sågspån lagras i stora behållare innan de bearbetas till spånskivor.

Veden partiklarna är vanligen torkad sedan sorteras för att eliminera alltför stora eller små bitar. När denna mekaniska sorteringen är klar, den godtagbara träfibrer drag av transportband till en blandning uppsamlaren. Längs vägen, flera overhead munstycken spray träfibrerna med en stark flytande harts eller lim. Flera olika former av harts kan användas, beroende på vilken kvalitet av spånskivor önskas. Historiskt sett har formaldehyd-hartser vanligaste, men på senare år många tillverkare i USA har flyttat till låga utsläpp harts eller de som inte innehåller formaldehyd.

kåda-indränkt ved är sedan blandas att bilda en enhetlig pasta. Denna kombination leds in i en bilda maskin som pressar ut ett ark med ohärdat spånskivor. De bildade paneler av spånskivor är sedan pressas ned för enklare transport till den slutliga härdning ugnarna. Enskilda ark av spånskivor hålls under tryck som luften omkring dem är överhettad. Detta gör massan stelna och bilda en mycket stark band med fibrerna.

Vissa former av spånskivor är kvar i denna grova tillstånd för användning i golv och andra projekt där panelerna kommer inte synas. I situationer där produktens utseende är ett bekymmer, tunna strimlor av äkta trä, kallad fanér, kan läggas till ytan av spånskivor. Möbeltillverkare använder ofta fanér klädda spånskivor som ett billigare alternativ till naturliga lövträd. Många montera-det-själv-kontor och andra heminredning kan också göras av fanerad spånskiva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.