Hur Cotton tyg?

Processen att bomullsväv har blivit ett högt industrialiserat en, särskilt i industriländerna. Skörd av bomull växter har till stor del blivit mekaniserade i USA, Europa och Australien, men det finns många bomullsproducerande nationer runt om i världen. Efter skörden går obehandlad bomull, genom en rengöring och raffinering innan det är inlindade i tråden och vävt till bomullstyg på vävstolar. Även syntetiska fibrer har sett ökad användning på senare år, står bomullstyg ensam fortfarande för minst hälften av alla kläder textilier i världen.

Bomull är oftast planterade i våras, återigen med maskiner som kan plantera 12 rader med bomullsfrön åt gången. Under goda förhållanden, växterna gett synliga över marken inom en vecka. De plantor mogna i ca en och en halv månad, och sedan börja blomma. Blommande är mycket kort, och på bara några dagar efter blomman verkar är det borta, och i dess ställe är den del av växten som mognar till en pod som kallas en boll. Under två till tre månader, förfaller den Boll och de bomullsfibrer i det växa till sin fulla längd.

Skörd sker efter det att Boll har delat öppet, avslöjar bomull, och fibrerna har hunnit torka i solen. Bladen från bomullsplantan måste vanligtvis tas bort kemiskt före skörden, men i vissa områden kommer frystemperaturer orsaka anläggningen för att förlora sina blad naturligt. Detta borttagande av blad gör att bomullen har maskin-skördas. De flesta skördemaskiner i USA blåser luft med hög hastighet över anläggningar för att ta bort bomull från Boll och samla in dem.

När skörden är klar, är bomull görs till balar som skall förvaras tills det är redo att rensas. På gin, är de balar alla rengöras att skilja bomullsfibrer från smuts, ludd, och de små, klibbiga frön som växer som en del av bollen av bomull. Den de-seedade och rengöras bomull är sedan återigen pressas till balar för transport. Vid denna punkt, är bomullen fortfarande rå, eftersom det inte har spunnits till garn eller tråd.

Bomullsfibrer faktiskt lämpar sig mycket väl till att vara inlindade i garn. När fibrerna är anpassade i en process som kallas kardning, förregling de naturligtvis som de är vridna och platt för spinning. Specialiserad mekaniska vävstolar väver garnet till bomullstyg på ungefär samma sätt som gjordes för hand under tidigare århundraden. Dessa vävstolar arbete med hög hastighet till interlace de garner i en vävnad som kallas "grå varor. " Bomullstyg i detta tillstånd fortfarande vara blekt eller på annat sätt förbehandlas innan det kan göras till hushållsprodukter och kläder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.