Vad är en Soft våningar?

En mjuk våningsbyggnad ett flera våningar byggnad med en eller flera våningar som är "mjuk" på grund av strukturella design. Dessa golv kan vara särskilt farlig i jordbävningar, eftersom de inte kan klara av de laterala krafter som orsakas av gungande av byggnaden under ett skalv. Som ett resultat av detta kan det mjuka berättelsen misslyckas, vilket leder till vad som kallas en mjuk berättelse kollaps. Om du någonsin sett bilder av omfattande skador efter en större jordbävning, har du sett förmodligen ett antal exempel på mjuka berättelse kollapsa, eftersom det är en av de viktigaste orsakerna till skador på privata bostäder.

Soft historia byggnader kännetecknas av att ha en historia som har många öppna ytor. Parkeringsanläggningar, till exempel, är ofta mjuka berättelser, liksom stora detaljhandelskedjor utrymmen eller våningar med många fönster. Även om det fria utrymmet i det mjuka historien kan vara estetiskt eller kommersiellt önskvärt, innebär det också att det finns mindre möjligheter att installera klippa väggar, specialiserade väggar som är utformad för att fördela sidokrafter så att en byggnad kan hantera de gungande kännetecknande för en jordbävning .

Om en byggnad har ett golv som är 70% mindre stel än golvet över det, anses det en mjuk våningar. Denna mjuka berättelse skapar en svag punkt i en jordbävning, och eftersom mjuka berättelser klassiskt samband med detaljhandel utrymmen och garage parkeringsplats, är de ofta på nedre våningar i en byggnad, vilket innebär att när de kollapsar, de kan ta hela byggnaden ner med dem och orsaka allvarliga strukturella skador som kan medföra att strukturen fullständigt oanvändbart.

Många jordbävningsdrabbade regioner har byggnormer som specifikt definierar en mjuk story byggnad, och förbjuda uppförande av sådana byggnader. När byggare ansöka om tillstånd att bygga en ny struktur, kan ingenjörer analysera de föreslagna planerna för att säkerställa att inga mjuka berättelser är inbyggda, och rekommendationer för att förbättra designen kan ingå i avslagsbesluten, om byggnaden avdelning beslutar att byggnaden kommer att strukturellt osunda i en jordbävning.

Äldre byggnader är av stort intresse för att bygga avdelningar och räddningstjänster i områden där jordbävningar är vanliga. Dessa byggnader är ofta i behov av uppgraderingar att göra dem säkrare i en jordbävning, och sådana uppgraderingar kan vara relativt billiga, särskilt jämfört med kostnaden för att ersätta en mjuk berättelse byggnaden efter den faller ihop. I San Francisco Bay Area, en region ökänd för sin jordbävningar, uppskattningsvis en av sex strukturer är mjuka berättelse byggnader, vilket innebär att många områden skulle kunna drabbas av katastrofala byggnad kollapsar i en kraftig jordbävning, om fastighetsägarna vägrar att eftermontera. En del försäkringsbolag som erbjuder jordbävningen försäkring vägra att försäkra om en byggnad är klassad som en mjuk våningar, på grund av ökat ansvar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.