Vad är en Permanent Magnet?

En permanent magnet är en magnet som är permanent, i motsats till en elektromagnet, som bara uppträder som en magnet när en elektrisk ström flyter genom den. Permanentmagneter är gjorda av ämnen såsom magnetit (Fe 3 O 4 ), den mest magnetiska mineral som förekommer naturligt eller neodym, en starkt magnetisk syntetiskt framställt ämne. Jorden i sig är en stor permanent magnet, men dess magnetiska fält är ganska svag i förhållande till sin storlek. Människan har använt magnetfält Jordens för navigering sedan kompassen uppfanns i det gamla Kina.

Även den mest kraftfulla permanentmagnet är inte lika stark som den starkare elektromagneter, så deras ansökningar är begränsade, men att de fortfarande har många användningsområden. De mest alldagliga skulle kunna användas som kylskåpsmagneter, men magneter finns överallt, även på hårddisken, ATM och kreditkort, högtalare och mikrofoner, elmotorer, och leksaker. Elmotorer arbete genom en interaktion mellan en elektromagnet och en permanent magnet.

Varje permanentmagnet genererar ett magnetfält, precis som alla andra magnet som cirkulerar runt magneten är ett tydligt mönster. Storleken på magnetfältet är relaterad till storleken på magneten och dess styrka. Det enklaste sättet att visa ett magnetfält som alstras av en permanentmagnet är att strö järnfilspån runt en stavmagnet, som snabbt orientera sig längs fältlinjerna.

Varje permanent magnet har två poler, som heter norr och söder, men de kunde ha lika gärna blivit kallad A och B. Liknande stolpar avvärja medan motsatta poler attraherar. Det tar en stor insats för att hålla avvärja poler med en magnet tillsammans, samtidigt som det tar för att avlägsna locka poler. Den mest kraftfulla magneterna dras så hårt att de kan orsaka skador genom att nypa ihop huden mellan dem.

I tusentals år har permanentmagneter de enda magneter som människor hade. Det elektromagnet först uppfanns i 1823. Innan dess var magneter mest nyheter. Använda en elektromagnet är det möjligt att inducera en ström i någon ferromagnetiska material, såsom ett järn gem. Effekten snabbt bleknar dock.

Permanentmagneter kan vara irriterande genom att hota att radera data från ATM-kort eller hårddiskar. Ett vanligt sätt att radera data från en dator hårddisk och se till att det inte går att är att köra en magnet över det. Annars "raderade" filer faktiskt kvar på en dator, bara dolda. Detta beror på att det är mer arbete att få datorn faktiskt utplåna uppgifterna. Snarare är de data som en sektor av hårddisken som kan skrivas över utan problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.