Vad är AP?

Förstärkning kan definieras som handlingen att göra något starkare genom att lägga till material som ger extra stöd eller struktur. Armerad plast är plast vars egenskaper har förbättrats genom att lägga till andra material. Till exempel armerad plast är vanligtvis kraftigare och mindre påverkas av värme än normalt plast. Armerade plaster används i olika industrier för att producera olika typer av produkter. Två vanliga typer är glasfiberarmerad plast (GRP) och kol armerad plast (CRP. )

Plast anses mångsidiga material. I många fall, men om något inte till, plast är alltför svag för att människor skulle vilja använda dem. Dessa svaga material som de själva ofta kallas en matris.

Förstärkt plast i allmänhet gör dem starkare och mer elastisk. Graden av styrka och elasticitet kan påverkas av faktorer som typ av förstärkande material, koncentrationen av detta material, och placering av materialet. När något läggs till i en matris, är den nya produkten kallas ofta en sammansatt.

Att GRP innebär en kombination av en termoplast, såsom polyester, med fibrer av glas. Det finns flera metoder för att uppnå detta men en populär en är att låta en matta från glasfiber. Detta kan göras genom att arrangera glasfibrer i önskad riktning, vilket gör flera lager, och bindande dem med termoplast. De produkter som tillverkas med GRP ofta produceras med hjälp formar.

Man tror att idén utvecklades i Storbritannien under andra världskriget, men i allmänhet inga särskilda datum eller uppfinnare erkänns. Det finns idag många tillverkare av dessa armerad plast. GRP används ofta för att göra delar till båtar, hög prestanda bilar och flygplan.

En polymer är en struktur består av flera olika molekyler kopplas samman. Att göra CRP innebär en kombination av en polymer, såsom epoxi, med kolfiber. En kolfiber i allmänhet framställs genom upphettning av en annan typ av polymer, som polyakrylnitril. När denna process utförs på rätt sätt, resultaten är kol trådar, även känd som kolfiber.

CRP görs ofta genom en process som liknar den som används för att göra GRP. De kolfiber görs till en duk på ett av flera processer. Lager av tyg sedan som i en form. Efteråt är epoxi används för att fylla formen, och när den torkar, kol dukar fungera som förstärkning utan att lägga mycket vikt. CRP används för att producera sådana saker som cykeldelar, delar rymdfarkoster samt pool pinnar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.