Kan du få olja från alger?

Det är faktiskt möjligt att göra olja av alger, även om produktionskostnaderna kan ibland vara ganska hög, jämfört med kostnaden för konventionell oljeproduktion. Fördelen med olja från alger, är förstås att alger är en förnyelsebar resurs, vilket gör biobränslen från alger är mycket nära att vara koldioxidneutrala, och algerna växer, bidrar det faktiskt på ett positivt sätt för miljön, att filtrera bort gifter och generera syre.

Forskning på att göra olja från alger började på 1990-talet, men ansträngningarna till stor del övergavs på grund av bristande intresse till följd av relativt låga oljepriset, och de höga kostnaderna för forskningen utrustning som krävs . Lite mer än ett decennium senare blev emellertid forskare intresserade av att göra olja av alger igen, drivna av stigande bränslepriser och oro över världens oljeförsörjning. Som ett resultat av flera bolag investerat i teknik och know-how behövs för att skapa olja från alger.

I vissa alger, lipider utgör över 50% av alger, i vikt, särskilt när algerna är stressad och stimuleras med specifika gödselmedel. När de utsätts för gruvbrytning, denna olja kemiskt jämförbar med ljus söt råolja, en form av olja som kan förädlas till en mängd olika produkter, inklusive biobränslen och plast. Light sweet råolja ofta i mycket hög efterfrågan, eftersom den kan användas för att framställa en rad olika bränslen inklusive diesel och fotogen.

Per tunnland, alger kan generera en exponentiellt högre avkastning av olja än grödor som majs och soja, och alger kan odlas i en mängd olika miljöer och på annat sätt obrukbar mark, se till att resurser som kunde användas för att odla mat fortsätter att vara avsedda för livsmedelsproduktion. Att göra olja från alger är också enormt mycket mer effektivt med vertikal tillväxt kolumner, så att företagen kan växa en enorm mängd alger i en mycket liten yta, och kan också vara utformad för att använda vatten och mycket effektivt.

Även om kostnaden för att göra olja från alger var oöverkomlig och med 2008, var den teknik som uppenbarligen går snabbt, och många forskare hoppats få se en betydande utveckling i fem till 10 år. Många regeringar har också stött alternativa bränslen initiativ, bland annat satsningen på att skapa olja från alger, och denna investering skulle kunna påskynda processen avsevärt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.