Vad är fossila bränslen alternativ?

Fossila bränslen skapas av den långsamma nedbrytningen av organismer under tusentals år. De har blivit en hörnsten i mänsklig transport och vardag, mycket på bekostnad av vår planet. För samtidigt som fossila bränslen har driv våra maskiner, bilar och jetplan i mer än ett århundrade, har de även släppt stora mängder föroreningar. Ändå är användningen av fossila bränslen skulle kunna fortsätta med oförminskad styrka om det inte vore för det faktum att de är en ändlig resurs som snabbt blivit dräneras inför massiva konsumtion. Av denna anledning har människor börjat vända sig till fossila bränslen alternativ som biodiesel, etanol och förnybara energikällor.

Fossila bränslen alternativ finns i olika former, och mycket av tekniken är i späd ålder. En av de mest populära formerna av fossila bränslen alternativ är solenergi. Solen är en enorm källa till värmeenergi, och genom att skapa lagringsenheter kan värmen tas upp och användas som energi för att driva hem, fabriker och till och med städer. Solenergi växter kräver tillförlitliga väder och ett betydande utrymme för att samla energi, men är rena, hållbara och mycket kraftfull.

En av de snabbast växande fossila bränslen alternativ är vindkraft, som har använts på något sätt i århundraden. Ursprungligen var väderkvarnar användes som hjälp vid fräsning och slipning kärnor, men i dag är vindkraft utnyttjas för att producera ren, förnybar energi. Vindkraftverk är populära i hela USA och är en viktig kraftkälla i hela Europa. Vissa experter uppskattar att nästan 20% av Danmarks energi kommer från lokala vindkraftverk.

sol-och vindkraft kan bidra till att ge bostäder och städer med kraft, men vissa kan undra vad fossila bränslen alternativ kan ersätta traditionella gaskraft används i bilar, flygplan och båtar. Etanol är ett ledande alternativt bilbränsle, även om dess produktion kan skapa oro bland miljövänner. Produceras från förbränning av grödor som sockerrör, och etanol kan vara något förnyas, eftersom den bygger på lätt återplanteras grödor. Skapar dock tillverkningsprocessen en avsevärd mängd föroreningar, medan förbränning av bränslet med bilar kan faktiskt orsaka större utsläpp än traditionella gaser.

Biodiesel kan också ge ett potentiellt utbyggd alternativ till fossila bränslen, även om dess framtid är fortfarande något osäker. Framställs genom förädling av vegetabiliska eller animaliska oljor, biodiesel tros släpper ut mindre mängder växthusgaser och föroreningar. Även ofta bort att kräva stora mängder grödor som soja och raps för att producera nödvändiga belopp, kan vetenskapen har nyligen upptäckt en kostnad och utrymme alternativ till traditionella metoder för att skapa biodiesel. Alger, en snabbt växande mikroorganismer som finns i vatten, kan ge stora mängder olja och kan växa överallt, även på avloppsvatten. Enligt vissa experter kan det gröna avskum på en bakgård damm snart slår grannskapet bilar.

En av de mest kontroversiella fossila bränslen alternativ är kärnkraft. Även förnybara och som kan generera enorma mängder energi med relativt lite föroreningar, många är rädda för att potentiellt förödande resultaten av kärnvapen läckor och misslyckanden fabriken. Kritiker frågan om ny teknik verkligen gör kärnkraften ett säkert och klokt alternativ till fossila bränslen, men hur mycket kärnkraftverk fortsätter att växa. Det verkar bara tiden utvisa om den ökande användningen av denna rörliga energikälla visar sig vara mer fördelaktigt än skadliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.