Vad är ett luftkonditioneringssystem?

Luftkonditionering är en term som syftar på en process eller system som kontrollerar temperatur, luftfuktighet, renlighet, och förflyttning av inomhusluft. När vädret är varmt, kyler den luften. När vädret är kallt, värmer den luften. Den lägger även till eller tar bort fukt och från luften efter behov. Genom att kontrollera luft rörelse, luftkonditionering kan ta bort damm och smuts genom att frisk luft i ett rum och trycka unkna luft. Ett luftkonditioneringssystem är någon mekanism för att stabilisera och kontrollera tillståndet för luften i ett visst område, oftast i byggnader, bilar och andra former av offentlig och privat transport.

Den första kända formen av luftkonditionering sägs ha tagits fram i det antika Rom. Akvedukten vattnet cirkulerat inom väggarna på lyxiga romersk fastigheter för att hålla dem svalna.

Ett annorlunda systemet användes i medeltida Persien, som innebär användning av dammar och fans. Cisterner eller stora konstgjorda pooler, placerades i centrala lägen som innergårdar för att fånga regnvatten. När vattnet avdunstat, kyls det i luften runt den. Vind torn användes sedan för att blåsa den kalla luften och sprida den i hela den omgivande byggnader. Den första fläktar var förmodligen uppfanns i medeltida Egypten, med vissa historiker hävdar att på en gång nästan varje hem i Kairo hade en.

Vilken typ av luftkonditioneringssystem som finns i de flesta hem i dag kommer från en modell uppfann 1902 av en man vid namn Willis H. Carrier. En forskningsingenjör utvecklade Carrier systemet som ett sätt att reglera temperatur och luftfuktighet i ett tryckeri för att ge bästa möjliga miljö för processen papper och bläck.

Tanken snart fångad på annat håll , att hitta lönsamma användning inom den privata sektorn samt näringslivet. År 1906, en textil ingenjör vid namn Stuart W. Cramer användes begreppet "luftkonditionering" för första gången. Det dröjde inte länge innan Carrier tillämpat begreppet till sin egen uppfinning. Således var den första moderna luftkonditioneringssystemet född. Eller åtminstone döpta.

Varje luftkonditioneringssystem är utformat för att fungera i en av två kapaciteter: komfort eller industri. Ändringar som är avsedda för komfort finns i hem, restauranger, bilar, flygplan, tåg, fartyg, bussar och sjukhus. Det är också värt att nämna att lustfyllt temperaturer är inte den enda tröst dessa system erbjuder. De kan lindra obehaget av allergier genom att ta bort pollen från luften, göra långa pendlar mindre påfrestande för förare och passagerare lika, och även hjälpa till att bibehålla hälsan för patienter på sjukhus.

I företags-och industrin kan luftkonditioneringssystem förbättra effektiviteten av arbetstagare, säkerställa enhetlighet i metall arbete, förhindra för mycket eller för lite fukt från att skada ömtåliga pappersprodukter under tillverkningen, och hålla maten färsk under långa perioder av transport och lagring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.