Vad är en Power Semiconductor?

En makt halvledare är en switch-liknande anordning som används främst för att kontrollera och omvandla elkraft i elektroniska kretsar. I allmänhet dessa anordningar utnyttja de elektroniska egenskaper som finns i halvledarelement, t. ex. galliumarsenid, germanium och kisel. Kallas även makt enheter kan dessa gadgets skingra vanligtvis mer än en watt av makt i normal drift. De är vanligtvis kallas makt ICs när de tillämpas i integrerade kretsar som kan innehålla miljontals enheter kopplas samman på en enda halvledare.

För det mesta var grundformen av en makt halvledarenheter utvecklats under 1950-talet. Ingenjör Robert N. Hall är krediteras med att uppfinna enheten. Tillverkad av germanium, hade dessa tidiga gadgets vanligtvis en märkström på ca 35 ampere och en spänning kapacitet på cirka 200 volt. Jämför det med moderna halvledare, som ofta hanterar tusentals ampere samt tusentals volt.

Flera typer av enheter makt halvledare finns, bland annat en effekt diod, en Metal Oxide Semiconductor Fälteffekttransistor (MOSFET ), en tyristor och en isolerad port bipolär transistor (IGBT). Power dioder är vanligen tillverkade av två-terminal elektroniska komponenter. De bär vanligen elektrisk ström i en riktning framåt och undvika att de nuvarande från att komma i en motsatt riktning. Till skillnad från sina låga motsvarigheter makt halvledare, de kan förmedla en stor mängd ström.

Power MOSFET är en av de mest flitigt typer av låg-spänning applikationer makt halvledare. Normalt är de mindre än 200 volt och används för startkopplare, nätaggregat och DC till DC omvandlare. Som en effekt diod är en MOSFET vanligen utrustat för att transportera stora mängder elkraft. De är ofta mer effektiva vid lägre spänning och besitter hög strömomkastning hastigheter än andra typer av halvledare.

En tyristor är en typ av makt halvledare som används i allt från strömbrytare dimmers och tryck-kontrollsystem motorstyrningar hastighet och flytande nivå tillsynsmyndigheter. Består av fyra lager, de består av omväxlande P typ och N material typ, och de vanligen har tre elektroder. De ofta är utformade för att kontrollera en stor mängd makt med hjälp av en liten utlösande ström eller spänning.

Ett isolerat gate bipolar transistor (IGBT) makt halvledare är en gadget för att snabbt stänga av och på. Anses vara en mycket effektiv typ av makt halvledare, är IGBTs ofta används i luftkonditioneringssystem och elektriska bilar. Stereo-system som innehåller switchade förstärkare ibland också använda IGBTs att hjälpa syntetisera komplexa våg former.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.